KOMANDANT KFORA OPASNO ZAPRETIO: Ukoliko dođe do BARIKADA i ne bude dogovora moraćemo da delujemo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2022, 17:59

KOMANDANT KFORA OPASNO ZAPRETIO: Ukoliko dođe do BARIKADA i ne bude dogovora moraćemo da delujemo!

Moguća nova eskalacija na Kosovu

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari izjavio je da će ta misija postupati u skladu sa svojim mandatom u slučaju nereda na severu Kosova i da neće dozvoliti barikade na putevima koje, kako je naveo, onemogućavaju slobodu kretanja.

- Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kretanja - rekao je Kajari u intervjuu za RTK koji će biti emitovan večeras, prenosi Kosovo onlajn.

Kajari je naveo da je Kfor pojačao prisustvo na severu Kosova.

- Kfor je uspostavio osmatračnice i tehničke punktove širom prostora. Takođe, pojačali smo patrolnu aktivnost u celom regionu. Ove mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu - rekao je Kajari.

Komandant Kfora je zamolio sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, "postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije".

Kajari je ocenio da se bezbednosna situacija na severu Kosova smirila posle nedavnih događaja, i rekao da očekuje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom. On je naveo da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 daje dva zadatka Kforu, koje je nazvao glavnim zadacima.

- Očuvati okruženje sigurnim i red na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane - rekao je Kajari.

BONUS VIDEO: Albanci nezakonito upali na imanje Srbina
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant Kfora: Situacija na severu Kosova mirna, nećemo dozvoliti postavljanje barikada ponovo

Izvor: Danas, 23.Avg.2022

Komandant Kfora, general-major Ferenc Kajari, izjavio je danas da se situacija na severu Kosova i Metohije smirila i upozorio da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.