KLJUČANJE Kosovska skupština IZGLASALA prvi zakon o vojsci, SRBI NAPUSTILI SEDNICU

Izvor: Press, 18.Okt.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLJUČANJE Kosovska skupština IZGLASALA prvi zakon o vojsci, SRBI NAPUSTILI SEDNICU

Kosovski parlament je nepsoredno nakon početka rasprave o tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, sa 101 glasom "za" izglasao prvi zakonski akt, a očekuje se glasanje o druga dva.
Foto:Blic
Nakon što je prihvaćen predlog opozicije da to bude prva tačka današnjeg zasedanja, poslanici Srpske lise napustili su sednicu.
Pre nego je počela rasprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << o tri predložena zakona o transformaciji KBS, šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske, nakon čega su oni napustili salu.
Simić je rekao da transformacija KBS u vojsku nije u interesu manjinskih zajednica.
Zaobišli Ustav
Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas prisustvuje sednici.

Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

Ministar KBS Rustem Beriša je rekao da je predlog zakona o Ministarstvu odbrane sačinjen u skladu sa ustavnim normama.
"Izrada i postupak za Ministarstvo odbrane obavljeni su u skladu sa ustavnim normama. Ovaj nacrt zakona predviđa transformaciju ministarstva KBS. Ministarstvo odbrane vrši svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane biće sastavljeno od državnih službenika i vojnog osoblja ", rekao je Beriša, preneo je portal Ljajmi.net.


Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS.
Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i predlog o formiranju oružanih snaga Kosova.
Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapređenje KBS u vojsku.
Rekao je i da niko od poslanika ne treba da protvnik formiranju kosovske vojske.
Zakoni prva tačka dnevnog reda na zahtev opozicije

Šef parlamentane grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.
Foto: RAS / RAS Srbija
"Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo", rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu znemariti, preneo je Ljajmi.
Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramuša Haradinaja i zamenika predsednika parlamenta Džavita Haljitija.
Nakon što u prvom glasanju taj predlog nije prošao, Haradinaj je Haljitiju dobacio "ponovi glasanje, ili si možda zaspao", na šta mu je zamenik predsednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla.

"Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa,a ni član vlade", rekao je Haljiti.
Inače, Sednici prisustvuju poslanici najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova i samo jedan poslanik iz redova Samoopredeljenja, a reč je o Glauku Konjufci, preneo je portal Zeri.
Dnevni red parlamenta sadrži preko 40 tača, pa je na samom početku šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti tražio da se set vladinih zakona o transformaciji KBS, razmatra kao prva tačka današnje sednice.
"Zahtevamo da prvo stupe na snagu tri zakona o transformaciji vojske, a zatim ćemo raspravjati i o međunarodnim sporazumima", rekao je Hoti i dodao da je to uslov da opozicija učestvuje u radu pralamenta.
Poslanik vladajuće DPK Gaimete Musliu kritikovao opozicione stranke zbog toga što nisu učestvovale u glasanju o zakonu o memorijalnim kompleksima.
Musliu je rekao da nije mogao da veruje da stranka, koja stalno ima puno usta nacionalnog ujedinjenja, ne glasa za spomen kompleks Ademu Jašariju.
"Gledajući ponašanje nekih političkih partija, čini se da žele da neki spomenici budu proglašeni nepželjnim i uništeni, a istorija da se zaboravi", rekao je. Poslanici opozicije generalno bojkotuju rad parlamenta, ali su najavili ranije da će učestvovati samo u raspravi o zakonima o transformaciji KBS.
Jevtić: Treba da se čuje glas Srba
Na današnjoj raspravi o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Vojsku Kosova u kosovskoj skupštini, važno je da se čuju politički stavovi predstavnika Srba na Kosmetu i postavi pitanje kako je moguće da, nešto što zalazi u interes nevećinske zajednice, nije ustavno pitanje, izjavio danas je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.
Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga i napominje da pravne mogućnosti predstavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.
- Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje Ustava. Kako sada to nije slučaj - upitao je Jevtić.
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
On je za RTS rekao da postoji mogućnost obraćanja Ustavnom sudu, ali napominje da ni od toga ne bi trebalo očekivati mnogo, jer šta god predstavnici Srpske liste predlože i pitaju, to se shvata kao protivno interesu albanske zajednice.
Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema transformaciji KBS, Jevtić podseća da su upravo predstavnici NATO i najmoćnijih zemalja govorili da sve treba da se uradi u skladu sa Ustavom.
- Postavlja se pitanje zašto su promenili stav - navodi Jevtić, i pita da li je to način da se rešavaju problemi i da li to pomaže ili odmaže dijalogu?
Govoreći o tome što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosmetu, Jevtić kaže da to dokazuje da se sve što dolazi kao predog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija. Kada je reč o zahtevima za povlačenje Unmika, Jevtić podseća da se o tome govori već neko vreme i da Srbi nisu iznenađeni.
- Bilo je više zahteva i mislim da je ovo još jedan udarac na sve ono što mi kao politički predstavnici Srba želimo da uradimo kada je reč o izgradnji poverenja i pomirenja i svega što doprinosi stabilnosti - rekao je Jevtić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Skupština Kosova usvojila tri nacrta zakona o transformaciji KBS

Izvor: VOA, 18.Okt.2018

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su tri nacrta zakona, koji se odnose na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Za zakone su glasali i poslanici opozicije, a poslanici Srpske liste napustili su zasedanje parlamenta, pošto su izneli stav da su protiv ovih zakona. Za nacrt Zakona o...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.