Albanski poslanici usvojili nacrte zakona o tzv. vojsci Kosova, izvređani Srbi napustili salu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2018, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski poslanici usvojili nacrte zakona o tzv. vojsci Kosova, izvređani Srbi napustili salu

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u načelu tri nacrta zakona, koji se tiču transformacije kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Jedan od nacrta predviđa i formiranje Ministarstva odbrane. Srpski poslanici su, pošto su saopštili da su protiv, napustili zasedanje skupštine.

Reč je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao "multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli", prenela je GazetaExpress.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane.

Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Srpska lista je pre početka sednice saopštila da se kategorički protivi usvajanju ovih zakona, a nakon toga njeni poslanici su napustili parlament.

Simić je rekao da transformacija KBS u vojsku nije u interesu manjinskih zajednica.

Nakon dužeg vremena Albanci su prvi na putu da postignu jedinstvo na pitanju transformacije KBS u vojsku Kosova. Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju.

Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

SL: Zapad ćuti ne samo na kršenje zakona, ustava i Rezolucija SB UN 1244, već su na današnji dan organizovali zajedničku vežbu KFOR i KBS

Srpska lista smatra da su predstavnici prištinske administracije današnjom odlukom da započnu formiranje "nekakve vojske" na Kosovu i Metohiji ugrozili mir i bezbednost, ali i budućnost zapadnog Balkana.

"Ovakvim delovanjem koje dolazi uz nesumnjivu saglasnost zapadnih zemalja koje danas ćute na ovo protivpravno delovanje, najdirektnije će ugroziti mir na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Srpske liste.

SL tvrdi i da je današnje glasanje izvedeno protivno kosovskim zakonima, čime je, kažu, razotkriven "licemerni odnos dvostrukih aršina nekih zapadnih sila".

"Oni ćute ne samo na kršenje zakona, ustava i Rezolucija SB UN 1244, već su na današnji dan organizovali zajedničku vežbu KFOR i KBS, čime su najdirektnije stali na stranu Prištine i pokazali da se zakoni ne moraju poštovati ako se kršenje vrši protiv Srba i srpskih interesa", navodi SL.

Ministar KBS Rustem Beriša je rekao da je predlog zakona o Ministarstvu odbrane sačinjen u skladu sa ustavnim normama.

"Izrada i postupak za Ministarstvo odbrane obavljeni su u skladu sa ustavnim normama. Ovaj nacrt zakona predviđa transformaciju ministarstva KBS. Ministarstvo odbrane vrši svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane biće sastavljeno od državnih službenika i vojnog osoblja ", rekao je Beriša, preneo je portal Ljajmi.net.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS.

Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i predlog o formiranju oružanih snaga Kosova.

Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao transformaciju i unapređenje KBS u vojsku.

Rekao je i da niko od poslanika ne treba da protivnik formiranju kosovske vojske.

Šef parlamentarne grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.

"Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo", rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu zanemariti, preneo je Ljajmi.

Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramuša Haradinaja i zamenika predsednika parlamenta Džavita Haljitija.

Nakon što u prvom glasanju taj predlog nije prošao, Haradinaj je Haljitiju dobacio "ponovi glasanje, ili si možda zaspao", na šta mu je zamenik predsednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla.

"Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa, a ni član vlade", rekao je Haljiti.

Poslanik vladajuće DPK Gaimete Musliu kritikovao opozicione stranke zbog toga što nisu učestvovale u glasanju o zakonu o memorijalnim kompleksima.

Musliu je rekao da nije mogao da veruje da stranka, koja stalno ima puno usta nacionalnog ujedinjenja, ne glasa za spomen kompleks Ademu Jašariju.

"Gledajući ponašanje nekih političkih partija, čini se da žele da neki spomenici budu proglašeni nepoželjnim i uništeni, a istorija da se zaboravi", rekao je. Poslanici opozicije generalno bojkotuju rad parlamenta, ali su najavili ranije da će učestvovati samo u raspravi o zakonima o transformaciji KBS.

Rakić: Poslanici Srpske liste izvređani, ni izvinjenje

Poslanici Srpske liste danas su zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama poslanika albanskih partija u parlamentu u Prištini, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da to najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na KiM.

"Sramno ponašanje nažalost nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar uputi izvinjenje zbog ovih uvreda i kršenja poslovnika, što najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji", naveo je Rakić u saopštenju.

On je naveo da je apsolutno razočaran ćutanjem međunarodnih predstavnika, čiju su izaslanici bili prisutni u kosovskom parlamentu kad su poslanici albanskih partija vređali predstavnike Srpske liste i upitao da li to znači da Srbi i njihovi predstavnici nemaju pravo da iznesu svoj politički stav.

"Znam ja da su i stranci i albanski političari navikli da imaju podobne Srbe u institucijama, koji ćute i podržavaju sve predloge koji dođu na dnevni red, ali su ta vremena prošla, i neće se ponoviti", naveo je Rakić.

On je ocenio da su poslanici Srpske svojim držanjem pokazali da su pravi predstavnici srpskog naroda, koji neće pokleknuti pred bilo kojim prizemnim uvredama i anticivilizacijskim ponašanjem.

Vučić: Amerikanci očigledno guraju transformaciju kosovskih snaga

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čeka da vidi šta će danas uraditi u kosovskom parlamentu sa setom tri vladina predloga o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, i da li će to Amerikanci da podrže.

"Očigledno je da Amerikanci guraju ove stvari na Kosovu koje za nas predstavljaju ozbiljan problem", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost i branićemo interes srpskog naroda, što, kako je rekao, neće nimalo biti lako.

Vučić je rekao da Srbija očekuje i raspravu o članstvu Prištine u Interpolu, što je u novembru, a oni su, kaže, u Emirate već poslali delegaciju od 80 članova koji tamo pregovaraju.

"Kako god okrenete, bezbroj problema. A, onog dana kada uđu u Interpol, videćete hiljade poternica protiv Srba, hapsiće ih, pa će ih maltretirati i tući, a onda će ih pustiti. To je uobičajeno, šta ćete", rekao je Vučić.

Upitan da li opozicija shvata težinu tih problema i da li je lako hodati po "tankoj žici" u ovoj situaciji, Vučić je rekao da ne može više da odgovara na takva pitanja.

"Vi mene pitate da li to shvataju ljudi koji hoće da siluju...Ne shvataju", rekao je Vučić i dodao da mu je teško o tome da govori danas, jer je, kaže, pod stresom i čeka šta će da urade "ovi u Prištini i da li će Amerikanci to da podržavaju".

Što se opozicije tiče, dodao je da on sve njih dobro poznaje i da su svi oni kukavice, ali i kada bi se stavili svi na jednu stranu ne bi mu ništa mogli.

"I svi vi to znate", zaključio je Vučić.

Đurić: Nesagledive posledice po bezbednost

Odluka pokrajinskog parlamenta u Prištini o usvajanju seta zakona o transformaciji takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti, odnosno uvod u stvaranje takozvane vojske lažne države Kosovo može da ima nesagledive posledice po bezbednost u regionu, izjavio je šef Vladine kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je u izjavi Tanjugu poručio da Beograd zahteva i očekuje oštru reakciju međunarodne zajednice koja ima ovlašćenja i moralno je i politički odgovorna da spreči dalju eskalaciju i militarizaciju regiona.

"Srbija će štititi svoje interese na celoj svojoj teritoriji i štitiće prava i bezbednost svih svojih građana, bez obzira na sve pokušaje da se dođe do eskalacije i destabilizacije", rekao je Đurić.

Vulin: "Vojska Kosova" je vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima

"Dokle god je Rezolucija 1244 na snazi na Kosovu i Metohiji ne može biti nikakve druge oružane sile osim Kfora. "Vojska Kosova" u kojoj nema Srba i protiv koje su i Srbi i Srbija je vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima. Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je pretnja miru i prilika da ponove svoje zločine", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom današnjeg usvajanja u prvom čitanju sva tri predloga o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku od strane "kosovske skupštine".



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojeno: "Vojska Kosova", Srbi napustili Skupštinu

Izvor: Mondo, 18.Okt.2018

Kosovska skupština je brzinski usvojila u prvom čitanju sva tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku. Poslanici Srbi napustili zasedanje...Foto: MONDO, Mario Milojević..Pre nego što je počela rasprava o tri predložena...

Nastavak na Mondo...

Priština: Srpske poslanike nazivali „svinjama”, usvojili zakone o pretvaranju KBS u vojsku

Izvor: Večernje novosti, 18.Okt.2018

Albanci vređali poslanike Srpske liste usred skupštinske sale dok su napuštali sednicu jer je odlučeno da se glasa o zakonma koji predviđaju transformaciju „Kosovskih bezbednosnih snaga” u vojsku. ALBANSKI poslanici u prištinskom parlamentu žestoko su danas vređali i...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.