Jevtić: Palmer tražio od Srba da se vrate u kosovsku vladu

Izvor: RTS, 25.Okt.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Palmer tražio od Srba da se vrate u kosovsku vladu

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tražio od Srpske liste da se vrate u privremene prištinske institucije.
"Naš status je i dalje isti. Mi smo u tehničkom mandatu... Mi smo kao politički predstavnici kosovskih Srba doneli odluku da ne učestvujemo na sastancima vlade", naveo je Dalibor Jevtić u izjavi za televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Klan Kosova.

Jevtić je istovremeno ocenio da "sada nije vreme za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku".
"Razmatramo mogućnost da se obratimo Ustavnom sudu. Ukoliko to odlučimo, ne očekujem da ćemo dobiti neku pozitivnu odluku na našu žalbu", istakao je Jevtić.
Govoreći o ostavkama srpskih članova KBS-a koji su se povukli iz tih snaga, Jevtić je rekao da je reč o individualnim odlukama, te da nije razgovarao ni sa jednim od njih, prenela je ta televizija.
Inače, Metju Palmer je za prištinski list Koha ditore rekao da američka administracija u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine "nema crvenih linija", ali i da Vašington "neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum koji dve strane postignu".
Palmer je izneo tvrdnju da SAD žele da Beograd i Priština postignu "multidimenzionalni" dogovor koji će osim političkog aspekta, uključivati i pitanja bezbednosti, privrede, trgovine, kulture i imovine.
Prema Palmeru, bilo bi "pogrešno verovati da će konačni sporazum sadržati samo moguću korekciju granica ili razmenu teritorija".
"Rekli smo liderima obe strane da nemamo crvenih linija i ne odbacujemo bilo koju temu za razgovor strana u dijalogu, ali da to ne znači da ćemo slepo prihvatiti to što sporazum mogao da sadrži. Želimo da strane pregovorima dođu do najboljeg mogućeg sporazuma, stave ga na sto i mi ćemo ga razmotriti", rekao je Palmer.
Naveo je da "samo zato što dvojica predsednika postignu sporazum, to ne znači da će biti primenjen" i da "predsednici moraju da osiguraju da sporazum prođe odgovarajuće mehanizme za odobravanje".
"I ja sam siguran da će biti učešća parlamenata obe zemlje", poručio je Palmer.
Navodi se da je, upitan o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, Palmer poručio da "proces treba da ide na spor, transparentan i obazriv način" i da će ga "SAD podržati".
"Biće to nekoliko godina dug proces na način kako su se vlade Kosova i SAD dogovorile", naveo je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.