Jedinstven spisak: Popisani manastiri u Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 23.Mar.2013, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstven spisak: Popisani manastiri u Srbiji

Širom Srbije i regiona rasuto je 405 manastira Srpske pravoslavne crkve, a njihovi temelji postoje na još 205 lokacije. Samo na Kosovu i Metohiji zabeleženi su tragovi čak 2.500 hrišćanskih svetinja, od kojih je najveći deo nestao u burnoj prošlosti, pišu "Novosti".

Dugim i napornim istraživanjem, po mnogo čemu pionirskom, do ovih podataka došao je publicista iz Loznice Pero Višnjić, koji se prvi prihvatio izrade svojevrsnog registra srpskih manastira. Time je ispravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << višegodišnji nedostatak jedinstvenog popisa hramova, kojim nisu raspolagale državne ustanove, pa čak ni Srpska pravoslavna crkva. Pored aktivnih manastira, naseljenih monaštvom, prvi put su temeljno popisane i napuštene svetinje, pa čak i manastirišta - ruševine hramova koji su postojali u prošlosti, pišu "Večernje novosti".Duhovni život, sudeći prema broju verskih objekata, trenutno je najbogatiji u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, gde postoji čak 39 očuvanih manastira i pet temelja hramova koji su nekada postojali. Monaški život u Srbiji najbujniji je u Žičkoj eparhiji, gde je pobrojano 36 monaških zajednica, od kojih se najveći deo nalazi u srpskoj Svetoj gori - Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Na severu Crne Gore postoji čak 26 manastira, koji pripadaju Budimljansko-nikšićkoj eparhiji, a toliko bogomolja je i u Šumadijskoj episkopiji.U jezgru verskog i kulturnog bića srpskog naroda Eparhiji raško-prizrenskoj, nažalost, neuporedivo je duži spisak svetinja koje su nekada postojale. Na Kosovu, Metohiji i u Raškoj oblasti postoje 23 manastira, dok su manastirišta na više od 60 lokacija."Dosadašnji popisi manastira Srpske pravoslavne crkve rasuti su u desetinama knjiga i monografija, a jedinstven i kompletan spisak gotovo da nije postojao. Zato sam kao cilj postavio da posetim svaki srpski manastir, da fotografišem i zabeležim osnovne podatke o bogomoljama. Tako je počelo magično putovanje, koje je trajalo sedam godina i tokom kojeg sam prešao gotovo 800.000 kilometara", kaže u razgovoru za "Novosti" Višnjić. Građu koju je prikupio na terenu, krstareći Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom u potrazi za svetinjama i tragovima prošlosti Višnjić je pretočio u jedinstvenu monografiju "Sabornik manastira srpskih“. (Izvor: Večernje novosti)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.