Jedini način za normalizaciju odnosa sa Srbijom međusobno priznanje Kosova

Izvor: B92, 02.Sep.2020, 11:53

"Jedini način za normalizaciju odnosa sa Srbijom međusobno priznanje Kosova"

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je sinoć da je jedini način za normalizaciju odnosa sa Srbijom međusobno priznanje dve zemlje.

On je dodao da je tzv. Kosovo kompromise koje je moglo učiniti, već učinilo prihvatanjem plana bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija

Hoti je iz Vašingtona za Klan Kosova izjavio kako "za Kosovo nikada nije bio bolji trenutak da zaključi formiranje svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državnosti".

"Pozivam sve, pokret Samoopredeljenje i opoziciju da se ujedine povodom ovog pitanja o konsolidaciji državnosti Kosova na međunarodnoj sceni. Dijalog je strateška tema, izvanredan je zamah dat za njegovo okončanje, jer imamo veliku podršku ključnih prijatelja. Nije dobra slika kada se političko rivalstvo razvija oko ovih pitanja", izjavio je Hoti.

Prema njegovim rečima, koalicija na vlasti ima usaglašene stavove u vezi sa dijalogom.

"Voleli bismo da se ovo pitanje što pre zaključi, ali ne zavisi sve od nas. Dajemo sve od sebe iznoseći jasne principe kojima se naši prijatelji nimalo ne suprotstavljaju", rekao je Hoti.

Kazao je da se po savetu međunarodnih prijatelja, u ovom slučaju SAD, sastaju u Vašingtonu da bi se dogovorili o agendi ekonomske saradnje za dve zamlje i šire, ali sve je ovo u funkciji normalizacije odnosa dve države, što kako je rekao "znači uzajamno priznanje".

Potvrdio je da će se u petak sastati sa državnim sekretarom SAD, Majkom Pompeom, ali nije mogao da potvrdi da li će američki predsednik Donald Tramp prisustvovati sastanku dve delegacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.