Jahjaga: Jedan od najkritičnijih trenutaka kosovske demokratije

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Jedan od najkritičnijih trenutaka kosovske demokratije

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da se Kosovo suočava sa jednim od najkritičnijih trenutaka i pozvala poslanike i vladu da izlaz iz te situacije traže u dijalogu i bez uslovljavanja.
Tokom godišnjeg obraćanja poslanicima, Atifete Jahjaga je u kosovskoj skupštini rekla da je ovo četvrti mesec političke krize u zemlji.

"Obraćam vam se u jednom od najkritičnijih trenutaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naše nove parlamentarne demokratije, u vreme kada je našu zemlju obuhvatila duboka politička i moralna kriza, neviđenog sukobljavanja unutar političke klase, kojima su građani Kosova poverili konsolidaciju i jačanje suvereniteta i državnosti njihove zemlje", istakla je predsednica Kosova.
"U krizi je doveden u pitanje osnovni demokratski konsenzus koji je postavljen u temelje državnosti Kosova i na kojem je izgrađen državni i međunarodni legitimitet, izazvani su red i zakon", navela je kosovska predsednica.
"Umesto da građani Kosova kroz Skupštinu iskoriste istorijsku mogućnost da vode zemlju napred pretvorili su se u gledaoce teških tenzija, velikog uznemirenja, nezamislivog nasilja, neviđene arogancije u našoj novijoj istoriji", tvrdi Atifete Jahjaga.
Kosovska predsednica se zapitala da li ima potrebe za takvim lomovima, da li je moguće da ljudi kojima su građani Kosova poverili stvaranje države izazivaju upravo tu državu za koju su se nekada žrtvovali.
"Stalno sam pozivala na uspostavljanje političkog dijaloga vlasti i opozicije i uvek su moji zahtevi ili odbijani ili uslovljavani", rekla je Jahjaga i dodala da je shvatala i osećala uznemirenje građana Kosova o sporazumima sa Srbijom i Crnom Gorom, o Asocijaciji opština sa srpskom većinom i demarkacijom granice sa Crnom Gorom.
Jahjaga smatra da je rešenje za izlazak iz ove situacije u dijalogu o tome kuda ide Kosovo.
Kosovska opozicija mesecima prekida parlamentarne sednice aktiviranjem suzavca protiveći se sporazumima sa Srbijom i Crnom Gorom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.