Ivanović: Novi uslovi slabe evroentuzijazam naroda

Izvor: S media, 25.Avg.2011, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Novi uslovi slabe evroentuzijazam naroda

Politički nekorektno da nam se za početak pregovora i sticanje statusa kandidata sada pominju novi uslovi, rekao Oliver Ivanović. On je naglasio da to može uticati na slabljenje evroentuzijazma kod naroda, zbog čega sledeći izbori mogu biti i protiv EU.

Očuvanje Kosova i ulazak u EU ostaju starteški ciljevi Vlade Srbije, ali novi uslovi i zahtevi koji joj se ispostavljaju mogli bi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da oslabe evroentuzijazam u narodu, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

"Verujem da ćemo na tom putu (evrointegracija) imati problema, ali verujem i da je politički nekorektno da nam se u ovom trenutku, kada ispunimo jedan jedini važan uslov za početak pregovora i sticanje statusa kandidata, sada pominju novi uslovi", rekao je Ivanović.

Ukazavši da je "jedna stvar naša evropska vizija i želja da se priključimo evropskom društvu, a druga da li će taj klub biti spreman da nas primi ili ne", Ivanović je naglasio da i izjava predsednika Borisa Tadića da Srbija ne može prihvatiti da ukine svoje institucije na severu Pokrajine jasno pokazuje da nam je briga o našem narodu najvažnija.

Tadić: Možda i ne dobijemo status kandidata

Šutanovac: Priština održava visok stepen rizika i nervoze (VIDEO)

SRS: Srbija da prekine kandidovanje za ulazak u EU (VIDEO)

"Mi ne možemo sebi prebaciti gotovo ništa. Uradili smo sve što smo smatrali svojim zadatkom na evropskom putu", istakao je Ivanović u izjavi televiziji B92 povodom najnovijih zahteva koje je u utorak iznela nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom posete Srbiji.

Merkel je u razgovoru s predsednikom Srbije tražila da se Euleksu omogući da deluje na celom području Kosova i da se ukinu paralelne institucije na severu Pokrajine.

"Sigurno da vlada sa velikom pažnjom mora pratiti sve što se u Briselu priča, naročito ako to govori jedna od najmoćnijih zemalja u EU", kazao je Ivanović, ali "prioritet Vlade je da, pre svega, poštuje obaveze iz Ustava i usvojene nacionalne i državne interese."

"Ako bude novih zahteva i uslova onda će to, verovatno, slabiti evroentuzijazam u narodu, a to će se onda odraziti i na stav vlade, pa sledeći izbori mogu biti i protiv EU", ukazao je Ivanović.

"Mislim da bi to (novo uslovljavanje) bilo pogrešno", ocenio je on ukazavši da "onoliko koliko je nama značajna EU, trebalo bi da isto toliko svim članicama EU bude važan mir na jugoistočnom Balkanu".

On je podsetio da su "Nemačka, Austrija, Belgija tradicionalno imigracione zemlje za narod jugositočne Evrope" i upozorio da, ukoliko dođe do nestabilnosti na Kosovu, "te zemlje mogu računati na nove kolone izbeglica, što sigurno ne bi želele".

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.