Ivan Maksimović: Vučić želi da ne postojimo

Izvor: KMnovine.com, 06.Sep.2019, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Maksimović: Vučić želi da ne postojimo

Dežurna: Šta Srbi sa KiM misle o Vođinoj brizi za njihov život



Danas nećete naći Srbina na Kosovu i Metohiji koji je spreman da otvoreno govori o svemu što ih muči. Naravno, mnogi žele, ali veliki broj njih ne sme, a niko više i ne vidi koristi od toga. Jer, ono što je do skora bio red, sada je haos, ono što je bilo bezakonje, sada je poredak, sve ono što je bio strah kad se na to i pomisli, sada je ozvaničeno stanje i institucija - Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Vučić, predsednik Republike Srbije. Njegov dlan, koji pred kamerama zaštitnički spušta na napaćena pleća kosovskih Srba, krije kandže grabljivice zarivene duboko, do srca. Očajni građani, Srbi sa Kosova i Metohije, pokušali do sada sve što su mogli - i smeli.Piše: Ivan Maksimović




Razgovor sa Srbima za ovaj broj Magazina Tabloid vođen je tajno, gotovo kao da je tursko doba, u kome će za to, ako se sazna, biti rastrgnuti konjima o repove ili nabijeni na kolac.

Drhtavo, njihove ruke su pokušavale da pravilno poređaju listove papira sa zabeleškama. Ništa nije bilo odštampano, sve ručno pisano, očigledno grčevito, negde prekriženo, po nešto dodato sa strane "na marginama". Iako ne kažu, ali sasvim je jasno da za ovo ne smeju da koriste kompjuter, a ni da pomisle da šalju internetom. Na tim papirima su zapisane njihove nedaće, barem one kojih mogu da se sete i to samo od potpisivanja Briselskog sporazuma i dolaska Vučića na vlast.

Dok su mogli borili su se sami, uzdajući se u Ustav i zakone Republike Srbije dok nisu takvi postali podsmeh vlastima i samom Vučiću koji je umislio da je i od Boga moćniji pa se, stupajući na novu dužnost, zakleo poklapajući rukom i Jevanđelje i Ustav.

Kada su videli sa kakvim "nesojem", kako kažu, imaju posla obratili su za razgovor bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću. Naročito su ih hrabrile (ili im hranile zabludu) reči njegove zakletve na trgu u Kosovskoj Mitrovici: „Tako mi Bog pomogao, ukinuću Briselski sporazum". Zahvaljujući tome pružili su mu tada podršku.

"Ali, kada su „tri musketara" osvojila vlast, okrenuli su ploču za 180. Vučić za RTS daje izjavu: „Neće naša deca da gladuju zbog Srba sa Kosova", premijer Dačić na blanko potpisuje sve što Vučić i Merkelova od njega traže, dok Nikolić sve to overava izjavama: „Sve su potpisali uz moju saglasnost. - Ode srpska postojbina" sa setom i nostalgijom govore Srbi sa KiM za Magazin Tabloid.

Na njihovo obraćanje Nikolić je nonšalantno odgovorio: „Po Ustavu Srbije nisam nadležan za Kosovo i Metohiju. Obratite se Marku Đuriću."

Sa sve manje nade preduzimali su sve očajnije poteze.

"Nakon toga nije nam ostalo ništa drugo nego da se obratimo patrijarhu, duhovnom vođi nacije, iako nevoljno zbog njegovog poziva Srbima da izađu na šiptarske izbore i „izaberu najbolje". Za odlazak kod Patrijarha pripremali smo se u najvećoj tajnosti iz bezbednosnih razloga, zbog mogućeg reagovanja Milana Radoičića i njegovih ljudi. Svi smo se mnogo plašili za svoje porodice. Upravo zbog toga dosta njih, koje smo pozvali i najavili su se, nisu došli na razgovor kod Patrijarha" prisećaju se učesnici tog sastanka održanog avgusta 2017. godine koji su, povodom najvažnijeg nacionalnog pitanja i borbe za Kosovo i Metohiju, uspeli da organizuju "preko veze".


   
Milan Radoičić, Marko Đurić i Goran Rakić proslavljaju plasman "Srpske liste" na šiptarskim izborima    


Ipak, 20-tak srpskih intelektualaca sa KiM Patrijarh je primio u sedištu Niške eparhije kasno uveče, uoči ustoličenja novog niškog episkopa Arsenija. Razgovor je trajao više od sat i po.

Najpre je govorio patrijarh Irinej, izrazivši zadovoljstvo što je dugo službovao u Prizrenu (19 godina) i rekavši da dobro poznaje Kosovo i Metohiju. Pomenuo je da je kroz istoriju naš narod stradao i patio, i da se to i danas dešava jer "u svetu nemamo prijatelje".

"Mi smo patrijarha izvestili o teškom i mučnom životu za Srbe nakon dolaska Vučića na vlast, izneli činjenice o ukidanju svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, što se dogodilo prvi put u istoriji srpske države. Obavestili smo Patrijarha da je Vučić srpske institucije predao albanskim separatistima i ubicama Srba, da je strašnim pritiskom naterao Srbe da glasaju na separatističkim „kosovskim izborima" i da su zaposleni u javnom sektoru izloženi torturi i odmazdi ukoliko to odbiju. Suočeni su sa pretnjama gubitkom posla i da nemaju kome da se obrate za pomoć.

Radi gole egzistencije Srbi su prinuđeni da sva naređenja poslušno izvršavaju iako to nije njihova slobodna volja. Da su se dogodila brojna ubistva koja niko ne istražuje, da je Vučić instalirao kriminalce i dao im praktično svu vlast. Da su se Srbi do dolaska Vučića na vlast sami branili i da niko nije pomišljao na odlazak sa Kosova i Metohije iako su svakodnevno od strane Albanaca bili ubijani, premlaćivani, pokradeni, i da su sve to izdržali ali ne mogu da izdrže Vučićev teror i sve više odlaze sa Kosova i Metohije, naročito mladi.

Vučić je svojom politikom doveo do etničkog čišćenja Srba sa vekovne srpske postojbine, isto onako kako su radili balisti za vreme Drugog svetskog rata a Vučićevi mediji život Srba na Kosovu i Metohiji prikazuju drugačije u odnosu na realno stanje".

Patrijarh ih je saslušao. A onda kratko odgovorio:

"Šta ja mogu da uradim... Vučić dobro priča za uši".


"Možete mnogo" - odgovorili su već zbunjen Srbi. "Ako javno kažete da njegova politika ne valja, narod će Vas da posluša". Zatečeni ovakvim odgovorom pokušali su da dodatno prikažu patrijarhu koliko je stanje loše a intervencija neophodna.

"Podsetili smo Patrijarha na ulogu zapada i rimokatoličke crkve i na jedan intervju bivšeg američkog ambasadora u Vatikanu, dat novinaru Goranu Miliću, u kojem ambasador kaže: „Sada je vremenska distanca i mogu ponešto da kažem. Pozvao me je američki predsednik i rekao: Vidi sa Vatikanom šta da uradimo sa Jugoslavijom. Otišao sam u Vatikan i oni su mi rekli da su kulturološke razlike Hrvatske i Slovenije s jedne strane, i ostataka Jugoslavije velike i da Jugoslavija ne treba da postoji. Posle toga operativno sve smo završili"- zaključio je bivši američki ambasador u Vatikanu. Tako se krvavo završio rasplet Jugoslavije, a upravo na naša leđa padaju zadnji udarci tog razbijačkog poduhvata".

Sada ni patrijarh nije imao kud, složio se sa njima i obećao podršku.

"Patrijarh nas je u svemu podržao i obećao da će prenositi naše stavove. Posle mesec dana, nažalost, ipak je odlučio da podrži Vučića rekavši da se on lavovski bori za Kosovo i Metohiju.

A mi se pitamo - kome sada da se obratimo?"

 
ČITAJTE "MAGAZIN TABLOID" 



Za te dve godine stanje na Kosovu se rapidno pogoršalo sa tendencijom da se tako nastavi.

Strah od kriminalnih struktura, koje su ustrojile svoju vlast naročito snažnu na severu Kosova i Metohije, sve je jači. Naročito nakon što je i u javnosti procurelo da te strukture održava i pomaže Aleksandar Vučić lično. Sa mnogima od njih Vučić je uspostavio prisne odnose i pre nego što je došao na vlast, kažu naši sagovornici.

"Biografija Predsednika Republike morala bi da bude besprekorna ali to u slučaju Aleksandra Vučića nije tako. Jedan od najopasnijih i najpoznatijih kriminalaca na severu Kosova i Metohije, Srđan Vulović Gene iz Leposavića, u dobrim je odnosima sa Vučićem još ranije. Zajedno sa Tomislavom Nikolićem, Vučić je išao kod njega na slavu u selo Ostraće, neposredno pre dolaska na vlast. Više puta je bio kod njega u Lešku ali javnost nikada nije saznala kojim povodom? Da li je tada znao da su Srđan Vulović, i njegov brat Dejan, pravosnažno osuđeni na po četiri godine od strane Suda u Beogradu? A onda saznajemo da je Srđan Vulović parama Vlade Srbije kupio separaciju šljunka u Lešku! Pored toga dobio je posao na izgradnji hale u preduzeću "Lola" u Leposaviću a kao podizvođač radova pojavljuju se Albanci!" - čude se oni neskrivenoj saradnji vođe sa najozloglašenijim Srbima sa KiM.

Bez ikakve sumnje, Vučić je znao šta je njegov cilj, kakvu će politiku voditi prema Kosovu i Metohiji, kao što sada vidimo veleizdajničku, i da se narod sa tim neće pomiriti. Da bi ga obuzdao znao je da će morati da mu zapreti i životom ako zatreba te je oformio čitavu infrastrukturu kojom upravljaju kriminalci i kontrolišu sve i svakoga u pokrajini.

Dešava se da Vučić izjavi da ne zna ko je neko od ljudi sa kojima ga povezuju, da bi se ispostavilo da su njegovi saradnici. Bio je to prvo Miša Vacić, zatim Milan Radoičić ali i Zoran Milojević Zelja koga je decembra 2016. Danilo Bobić, bivši aktivista Demokratske stranke koji je bio kidnapovan a onda prebijen, na snimcima iz Brisela prepoznao kao svog napadača.

"Izjavio je da ne zna ko je Zelja a on je član Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i predsednik Opštinskog odbora SNS u Leposaviću. Da li možda Vučić ne zna ni to da je Zelja od od opštine Leposavić naplatio 13.000 evra za oduzeti odbornički mandat? Pored toga Zelja je predsednik Nadzornog odbora ćerke-firme MTS u Kosovkoj Mitrovici, gde je i njegov sin zaposlen i to odmah posle puštanja sa tromesečnog pritvora nakon hapšenja u vezi dilovanja droge u Pančevu. Čak je i njegova ćerka zaposlena u Vladi Srbije, a supruga u skijalištima Srbije na Kopaoniku, na mestu zamenika direktora za finansije. Srbi sada i kada bi želeli da se zaposle u državnoj instituciji ne bi smeli ,jer bi time sebe izložili podređenom položaju vučićevih moćnika" - konstatuju ovdašnji Srbi koji kao da i sebi ne veruju dok pričaju o svemu tome.'


   
Vučić u društvu sa Zeljom    

"Ne samo to, naročito nam smeta što mi, odnosno javnost, nikada nije obaveštena o čemu je pregovarao i ko je ovlastio Milana Radoičića da pregovara sa Ramušem Haradinajem? Da li može neko sa ozbiljnim kriminalnim dosijeom da pregovara o sudbini vekovne, Svete srpske zemlje? Milan Radoičić je poreklom iz Crne Gore, iz Berana a njegovi roditelji se u Đakovicu doseljavaju kasno posle Drugog svetskog rata. Tu je odrastao, maltene kao napušteno dete, a njegov život iz korena menja poznanstvo sa Zvonkom Veselinovićem. Radoičiću je kasnije povereno disciplinovanje Srba na severu KiM, ali i u ostatku gde je mogao da organizuje svoje grupe, uglavnom u područjima gde su Srbi brojniji. Onda je dobio i nepoznate, bradate mladiće za telohranitelje koji nisu iz Kosovske Mitrovice a policajci mu se klanjaju i bez pogovora sklanjaju s puta.

Uspešno je obavio zadatak i zaveo strašnu torturu nad građanima, Srbima na Kosovu i Metohiji. Jednom prilikom je čak pucao pored nogu profesoru srednje škole nateravši ga da odustane od zakonite zaštite tadašnjeg direktora, kako bi omogućio da na to mesto bude postavljena jedna od bliskih prijateljica predsednika prviremenog organa Kosovske Mitrovice, Aleksandra Spirića, takođe iz Vučićeve "Srpske liste" to jest SNS-a"
prisećaju se Srbi.

Na teritoriji četiri opštine na severu KiM, od 2014. do početka 2019. godine, dogodila su se 74 napada u kojima su korišćeni vatreno oružje, granate, Molotovljevi kokteli ili eksplozivne naprave. Svi napadi su se odigrali od kada je Vučićeva "Srpska lista" preuzela vlast.

Naši sagovornici se pitaju i da li je Vučić direktno izdao naređenje za napad na jednog od direktora srednjih škola, koji je pronađen kasno posle ponoći teško pretučen u parku u Kosovskoj Mitrovici. Razlog je bio to što je na protestu zbog puštanja Haradinaja iz pritvora u Francuskoj uzviknuo "Vučić izdajnik"!

Danas, čak i ako ne živi na Kosovu i Metohiji jer mu od Albanaca preti hapšenje, Radoičić i dalje odlučuje ko će biti predsednik opštine, ko Rektor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, ko će predstavljati Srbe u policiji i drugim institucijama, i srpskim i separatističkim.

Nedavno je proslavljao rođendan svog sina i ceo grad je na svojoj koži osetio to veselje. "Vatromet je ispaljivan sa brda kraj crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, koje je inače crkveno vlasništvo ali su ovdašnji sveštenici u odličnim odnosima sa njim. Eksplozije, ne samo od vatrometa, bile su toliko snažne da su se od detonacija uključili alarmi na automobilima. Narod je bio preplašen i počeo je da sprema za evakuaciju, da beži. Mislili su da je došlo do napada Albanaca koje neprestano najavljuju režimske televizije i novine. Tako snažnih eksplozija nije bilo ni za vreme bombardovanja, ođekivala su sva okolna brda" - tvrde Srbi iz Kosovske Mitrovice ali i mnogi iz susednog Zvečana koje je to takođe uznemirilo.

Takvo stanje omogućeno je uz neminovnu podršku Aleksandra Vučića a time je Vučić doveo do etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije. Tako se ove godine na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, na 10 odseka prijavilo svega 14 kandidata za upis na prvu godinu. O ostalim fakultetima da ne govorimo.

Zato je ministar prosvete Šarčević najavio da će svi upisani studenti biti na državnom budžetu, da bi nekako privukao mlade da se ovde upišu. Ali do toga će teško doći jer se čak i đaci srednjih i osnovnih škola ispisuju sa severa KiM i upisuju u škole u centralnoj Srbiji. Stanje je potpuno katastrofalno - kada roditelje pitamo: zašto? Svi odgovaraju - "Vidiš, mafija"! Haradinaj je sasvim u pravu kada kaže "Milan radi važan posao, za sve se pita"!

''Ako će ovo stići do Vučića, želimo samo da mu kažemo - zbogom, naš bivši predsedniče!" - obraćaju se Vođi očajni Srbi sa Kosova i Metohije.

Ni malo se ne varate ako ste ovaj razgovor doživeli kao oproštajno pismo napisano pred samoubistvo. Sve što je Aleksandar Vučić učinio za Srbe na KiM kao rezultat ima samo to - želju da ne postoje! No, izgleda da je to isto bila i želja Aleksandra Vučića i to je jedna od onih koja se sasvim sigurno ostvaruje.




Autor: Ivan Maksimović   l     Kontakt



Odmah po zavšretku studija počinje da radi kao novinar, što postaje njegovo osnovno zanimanje, pa tako njegove fotografije i tekstovi bivaju objavljivani u svim vodećim srpskim medijima.

Po napadu Šiptara na sever KiM i podizanju barikada, ponovo se samostalno aktivira pokrivajući one teme koje su mediji predstavljali lažno ili ih skrivali. Postaje jedini novinar na Kosovu i Metohiji koji otvoreno kritikuje državnu vlast i njenu veleizdaju počinjenu Briselskim sporazumom.




Rođen je i živi na Kosovu i Metohiji.


Izvor: Magazin Tabloid    :: © 2014 - 2019 ::  Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.