Istraga: Najvažniji prvih 48h, ali politički oblak...

Izvor: B92, 17.Jan.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga: Najvažniji prvih 48h, ali "politički oblak"...

Kosovska Mitrovica -- Lider SDP Oliver Ivanović ubijen je u Kosovskoj Mitrovici i postavlja se pitanje kakve bi političke i bezbednosne posledice to moglo da ima.

Prikupljanje dokaza na mestu ubistva Olivera Ivanovića, identifikacija vlasnika zapaljenog automobila za koji se sumnja da pripada ubicama i analiza svih pronađenih tragova. To je ono što javnost za sada zna iz istrage.

Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal spremno je da se uključi u ovaj posao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dostavi sve podatke do kojih bude došlo, ali traži i izjave svedoka, kopije zapisnika s uviđaja i skice sa mesta ubistva.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku navodi da bi “sve trebalo brzo da se odigra kako bi slučaj dobio epilog”.

“Za dokaze su najvažinijih tih prvih nekoliko nedelja istrage i ako se to slučaj ostavi profesionalcima moguće je da ćemo dobiti pozitivan ishod istrage. U suprotnom, ako bude tog političkog oblaka, slučaj će sigurno biti odugovlačen i nećemo imati ništa na kraju”, ističe Đorđević.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose dodaje da je najvažnije ono što se uradi u prvih 48 sati.

“Posle idu provere podataka, a hapšenja mogu da dođu i kasnije. Tih 48h su odlučujući”, kaže Janjić.

Ubistvo Ivanovića moglo bi dodatno da zakomplikuje problematične odnose Beograda i Prištine. Povratak za pregovarački sto u Briselu posle godinu dana pauze srpske vlasti uslovljavaju pomakom u istrazi Ivanovićevog ubistva.

“Dijalog mora da se nastavi, to je jedini pravi odgovor. Videli smo konfuziju i na strani Beograda i na strani Prištine. Tokom narednih dan-dva, uključujući i sahranu Olivera Ivanovića, videćemo kojim putem kreće Beograd, a mora da menja put ako je ozbiljno shvatio poruku iz Brisela. Danas Oliver, sutra neko drugi ko ulazi u dijalog”, navodi Janjić.

“Što se tiče Briselskog sporazuma i same normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sigurno će ovo uticati da dođe do zastoja, pre svega u ovih prvih nekoliko dana, ali kako će se sve odigravati u budućnosti pre svega zavisi od toga kakve će poteze vući EU s obzirom na to da ona rukovodi celim procesom”, dodaje Đorđević.

Prošle godine lideru inicijative "Srbija, demokratija, pravda" zapaljen je automobil. Zbog zastrašivanja, uoči lokalnih izbora istupila su četiri člana njegovog pokreta

Sam Ivanović pričao je da se u Kosovskoj Mitrovici ljudi osećaju ugroženo i uplašeno i da se "ne boje Albanaca, već Srba".

U jednoj od poslednjih izjava medijima, nekoliko dana uoči ubistva, rekao je i da se plaši mogućeg atentata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.