Istočno Kosovo prednjači u procesu pomirenja i tolerancije

Izvor: Southeast European Times, 11.Apr.2013, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istočno Kosovo prednjači u procesu pomirenja i tolerancije

Etnička saradnja na istočnom Kosovu je više napredovala nego u drugim delovima zemlje.

11/04/2013

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 11.4.2013.

U pokušaju da ubrzaju etničko pomirenje, predstavnici nekoliko multietničkih opština na istočnom Kosovu potpisali su sporazum od osam tačaka u kojem je preciziran značaj multietničnosti i njen uticaj na stvaranje održive demokratije na Kosovu.

„Prihvatili smo ga bez oklevanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << jer pozdravljamo sve što se odnosi na pomirenje, razumevanje i saradnju“, rekao je za SETimespredsednik opštine Novo Brdo Bajruš Imeri.

On dodaje da je sporazumom, koji su krajem prošlog meseca potpisale opštine Gnjilane, Kamenica, Novo Brdo i srpska opština Ranilug, propraćen proces konsultacija sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Imeri je ukazao da u regionu istočnog Kosova generalno vlada multietnički suživot. U toj oblasti dogodio se manji broj zločina tokom sukoba 1998-99, zbog naprednijeg nivoa međuetničke saradnje na tom području, precizirao je on.

„Konstantno smo pružali dobar primer i zato našu opštinu često posećuju predstavnici drugih opština, kao primer koji treba slediti. Ja sam čak bio domaćin studentima iz severnog dela Mitrovice“, rekao je Imeri.

Potpredsednik opštine Gnjilane Omer Daku kaže da će sporazum dodatno ojačati toleranciju koja postoji između etničkih zajednica na tom području.

„Imamo potpredsednika za zajednice, Srbina, koji pruža značajan doprinos učvršćivanju pozitivnih međuetničkih odnosa“, izjavio je Daku za SETimes.

Sporazumom je definisano osam oblasti na kojima su se četiri opštine obavezale da će raditi u budućnosti, u cilju ostvarivanja pomirenja i tolerancije.

Nikola Gaon, portparol Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, kaže da je sporazum prvi korak procesa pomirenja.

„Opštine će zatim formirati zajednički tim koji će planirati aktivnosti izgradnje poverenja za mlade ljude i podržati opštine u sprovođenju njihovih obaveza, dok će [organizacija] pomoći održavanje međuetničkog foruma za učenike srednjih škola“, rekao je Gaon.

Lokalni srpski političari istakli su potrebu stalnih koraka koji mogu da doprinesu ubrzanju međuetničke saradnje.

„Ja sam za proširenje broja opština koje su uključene u ovaj sporazum. To je odličan znak saradnje“, rekao je odbornik skupštine Ranilug Živko Tomić za SETimes.

„Opština Ranilug imala je vrlo dobre odnose sa Kamenicom i drugim opštinama u okolini, ali bilo bi korisno da se inicijativa proširi i na druge opštine“, dodaje on.

Nenad Jevtić iz Kamenice kaže da je lepo kada vidite da vaš region može da pruži pozitivne primere drugim delovima Kosova.

„Nadam se da će ovi primeri razumevanja imati neki uticaj i na druge regione“, rekao je Jevtić za SETimes.

Stanovnik Kamenice Bislim Elezi nada se da će se potreba fokusiranja na međuetničnost prestati da postoji.

„Korak bliže okončanju međuetničkog pitanja znači korak bliže danu kada će lideri uložiti sve svoje sposobnosti u stvarne brige ljudi, radna mesta, zapošljavanje, dobrostanje, nevezano za etničke linije“, rekao je Elezi za SETimes.

Da li međuetnička tolerancija u regionu raste? Zašto? Recite nam šta mislite u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.