Irinej: Dok na vlasti u Prištini budu kriminalci nema kompromisa

Izvor: Vesti-online.com, 08.Maj.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Dok na vlasti u Prištini budu kriminalci nema kompromisa

Kompromis Srba i Albanaca nije moguć dok na vlasti u Prištini budu kriminalci, kaže vladika Irinej i apostrofira da rešenje za KiM vidi u najvećoj mogućoj autonomiji i to po principu gde su Albanci većina - oni imaju glavnu reč, gde su Srbi većina - Srbi imaju glavnu reč.

- Dok ova kriminalna garnitura vlada na Kosovu i Metohiji kompromisa između nas i Albanaca neće biti ali ako Amerikanci i Evropljani shvate da tamo treba dovesti normalne ljude, onda je moguć kompromisni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dijalog Srba i Albanaca - rekao je vladika učesnicima seminara "Doživeti Evropu, pričati o Evropi", prenosi Tanjug.

Episkop novosadski i bački Irinej kaže da rešenje vidi u davaju najveće moguće autonomije, i dodaje da takvih recepata u Evropi ima.

"Može se naći neki model", rekao je vladika koga su studenati upitali da prokomentariše aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Srbija Albancima ne može da prizna posebnu državu na teritoriji koja je izvor Srbije. Prvobitna Srbija je tamo, najvažniji naši manastiri i sve je tamo. Do dana današnjega, posle pet vekova turske okupacije, mi imamo 1.500 crkava i manastira na toj teritoriji. Albanci nemaju ništa - objasnio je vladika Irinej u razgovoru sa stipendistima Fondacije Konrad Adenauer koja je kako je ocenio jedna od retkih političkih organizacija koja ima autentičan interes za pitanje Crkve i vere.

Prijemu je prisustvovao i vladika mohački Isihije koji je studentima govorio o značaju Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, koji je osnovao Sveti Sava u 13. veku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.