Inicijativa mladih predstavila Vodič za unutrašnji dijalog o Kosmetu

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa mladih predstavila "Vodič za unutrašnji dijalog o Kosmetu"

Povodom poziva predsednika Republike Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosmetu, Inicijativa mladih za ljudska prava predstavila je dokument u kome nudi okvir koji smatra verodostojnim kao "vodič" za širi društveni dijalog i argumentovan razgovor o Kosmetu.
Kroz dokument, pod nazivom "Vodič za unutrašnji dijalog o Kosovu", Inicijativa izlaže 10 principa prema kojima bi dijalog trebao da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vraćen u institucije države Srbije i postavljen na vrednostima odgovornosti, inkluzivnosti i transparetnosti.
"Iako pozdravljamo ideju šireg društvenog dijaloga o Kosovu i Metohiji, na čemu kao organizacija civilnog društva radimo već nepunih 15 godina obrazujući i povezujući mlade oba društva, smatramo da predložena ideja dijaloga, kako je do sada izložena, neće doprineti saradnji i pomirenju dva društva ukoliko ne bude važna tema u institucijama države Srbije i usmerena ka preuzimanju odgovornosti za pogrešnu politiku prema Kosovu", ističe se u saopštenju Inicijative.
U osvrtu na ono što se do sada moglo čuti, Inicijativa navodi da je bilo puno opštih mesta, a da "frustrira to što je marginalizovan svaki pokušaj da se razgovara o pitanju Kosmeta na racionalnim i argumentovanim osnovama, bez mitomanije i u cilju povezivanja dva društva".
Među principima koje predlaže Inicjativa su priznanje odgovornosti države Srbije za ratne zločine počinjene na KiM, kao i priznanje svih dosadašnjih pregovora i drugih preuzetih međunarodnih obaveza Srbije o Kosmetu, jer unutrašnji dijalog ne sme krenuti od nulte tačke kao da ranijih pregovora nije bilo.
Dijalog, kažu, treba voditi u institucijama umesto preko medija, odnosno uspostaviti ga unutar Narodne skupštine i u njega uključiti relevatne državne institucije (skupštinske odbore, ministarstva, agencije, univerzitete itd.) uz predstavnike civilnog društva i medije.
Predlažu i da se prizna za sada jedini verodostojan popis svih žrtava rata na Kosmetu koji je prezentovao Fond za humanitarno pravo.
Strateška orijentacija zemlje ka evropskim integracijama ne sme biti dovedena u pitanje bez obzira na rezultat unutrašnjeg dijaloga o KiM.
Među principima su i odricanje od podele i razmene teritorija sa Kosmetom, kao i zagovaranja politika zasnovanih na etničkom principu, te potreba procesuiranja ratnih zločina - Srbija i Kosmet moraju međusobno podsticati jedna drugu da efikasnije procesuiraju odgovorne za ratne zločine.
Poseban fokus Srbije mora biti podrška Kosovu i Metohiji u svetlu novoformiranog Specijalnog suda za ratne zločine na Kosmetu od 1998. do 2000. godine.
Na kraju "Vodiča" se navodi da se često zaboravlja na povezanost evropskih integracija Srbije i pitanja Kosmeta.
"Spoznaja o tome na kojoj poziciji jesmo kao društvo prema Kosovu i Metohiji i preuzimanje odgovornosti za pogrešnu politiku u prethodnih nekoliko decenija, prvi su koraci ka, zakasnelom ali neophodnom, unutrašnjem dijalogu o Kosmetu", navodi se u dokumentu Inicijative mladih za ljudska prava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.