IMAO SAM REŠENJE ZA KOSOVO, DA BUDE KAO HONGKONG! Vojislav Koštunica progovorio o južnoj srpskoj pokrajini

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMAO SAM REŠENJE ZA KOSOVO, DA BUDE KAO HONGKONG! Vojislav Koštunica progovorio o južnoj srpskoj pokrajini

Poslednji predsednik Savezne Republike Jugoslavije i nekadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da je imao predlog za rešenje pitanja Kosova i da ga je podržala tadašnja vlada. To je, kaže on, najbolji dokaz kvaliteta tog rešenja za južnu srpsku pokrajinu Kosovo.

- U datim okolnostima, to je bio najbolji predlog – istakao je Koštunica, koji posle dužeg odsustva iz poltičkog života progovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o rešenju kosovske krize.

Na naše pitanje da li bi njegov predlog bio i danas primenljiv kao održivo rešenje u trenutnim okolnostima, bivši premijer je izbegao odgovor.

- Nemam vremena to da komentarišem, moji stavovi o tome su poznati, sve ima zabeleženo - poručio je Koštunica.

Održivo rešenje

On je, dok je bio premijer Srbije, predlagao da rešenje za KiM bude nadgledana autonomija, koja predstavlja kompromis koji isključuje sve ekstremne opcije.

- Nadgledana autonomija, za razliku od nadgledane nezavisnosti, saglasna je Povelji UN i Ustavu Srbije. Time bi bilo omogućeno Albancima da u AP KiM sami upravljaju svojom vlasitom budućnošću i ostvaruju svoje interese, a s druge strane, Srbija bi saglasno povelji UN zadržala svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Koštunica je isticao svoj argument da bi model Hongkonga bio uspešan, održiv i funkcionalan.

- Taj predlog o suštinskoj autonomiji u istoj meri je životan i obezbeđuje stabilno i održivo rešenje statusa pokrajine - govorio je Vojislav Koštunica.

Njegov naslednik na čelu DSS Miloš Jovanović ističe da je Koštuničina ideja bila da se u okviru Srbije prenese određeni broj nadležnosti na prištinske institucije.

- One bi u određenim domenima, od kojih nijedan ne bi zadirao u suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije, mogle samostalno da donose odluke. Ali važnija pitanja kao što su spoljna politika, finansije i odbrana ostali bi u nadležnosti Srbije - istakao je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.