Hoti: Ja vodim dijalog, o teritorjama se ne raspravlja

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 17:21

Hoti: Ja vodim dijalog, o teritorjama se ne raspravlja

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je platformu za dijalog sa Beogradom, istakavši da će dijalog voditi on i da u njemu "teritorijalni integritet" neće biti tema.
Avdulah Hoti je poručio da nema takmičenja, jer su, kako kaže, njegove kompetencije jasne za proces dijaloga, prenosi RTK.

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza "zatvorenih vrata". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.
Prema pisanju prištinskog portala Ljajmi, Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.
"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati", rekao je Hoti.
Gazeta Ekpres prenosi da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje "teritorijanog inegriteta Kosova".
Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi "ustavnu organizaciju Kosova".
Cilj je, rekao je Hoti, "trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU".
Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima "nestalima i ratnom štetom".
Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.