Hoti: Bez uzajamnog priznanja Kosova i Srbije ponovo uvodimo recipročne mere

Izvor: VOA, 11.Jan.2021, 17:32

Hoti: Bez uzajamnog priznanja Kosova i Srbije ponovo uvodimo recipročne mere

Kosovo će ponovo uvesti recipročne mere prema Srbiji, ako se proces dijaloga ne okonča sporazumom o međusobnom priznavanju, izjavio je premijer Kosova Avdulah Hoti. On je sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije, tokom susreta u Prištini, predstavio program rada nedavno osnovane Kancelarije Vlade Kosova za Preševsku dolinu. Hoti je tom prilikom rekao da bi proces dijaloga Kosova i Srbije trebalo da se okonča međusobnim priznavanjem. Međutim, kako je rekao ukoliko se to ne dogodi, Kosovo će ponovo uvesti recipročne mere - poput onih koje, kako tvrdi, Srbija primenjuje prema Kosovu. “Prve nedelje kad smo formiralu vladu ukinuli smo mere reciprociteta i odluku o taksama koja je otvorila put procesu dijaloga sa Srbijom. Za nekoliko meseci, kad ovaj proces bude završen, ako se ne završi uzajamnim priznvanjem, mi ćemo primeniti sve mere reciprociteta, bez izuzetka", rekao je Hoti nakon posle sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije. Hoti je rekao da Kosovo ima pravo da Srbiji uzvrati na svaku primenjenu meru. "Ali verujem da uz pomoć međunarodnih partnera, sa kojima smo uključeni u ovaj proces da neće biti potrebe da idemo tim ekstremnijim putem. Svakoga dana imamo napredak ka finalnom sporazumu”, rekao je Hoti. On je sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije razgovarao o programu rada Kancelarije Vlade Kosova za Preševsku dolinu, koja je osnovana pre nekoliko meseci. Susret održan u ponedeljak bio je prva aktivnost tog programa za 2021. godinu. “Tokom januara ćemo imati i informativni sastanak sa sportskim i kulturnim organizacijama i predstavnicima NVO i predstavnicima medija preševske doline. Februara ćemo započeti sa pripremom studije u vezi socio- ekonomskog stanja albanaca u preševskoj dolini. Na osnovu ovog dokumenta mi ćemo započeti snažnu aktivnost sa lobiranjem kod naših međunarodnih partnera, Vašingtona i zemalja EU”, kazao je Hoti. Prema njegovim rečima, nije bilo ozbiljnijeg i sistematičnijeg pristupa za poboljšanje prava Albanaca u preševskoj dolini. Predsednik Demokratske partije Albanaca i biši predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da je osnivanje i funkcionisanje Kancelarije za preševsku dolinu recipročna radnja prema Vladi Srbije. “Oni (Vlada Srbije) punih 20 godina imaju Koordinacioni centar za Srbe na Kosovu, imaju Kacelariju i veliki objekat u centru Beograda i imaju i svoju kancelariju u Prištini. Nakon 20 godina na Kosovu postoji Vlada koja osniva ovu kancelariju. Bez obzira na prve korake koji će biti i koliko ćemo toga završiti do kraja ovog mandata do 14. februara kad su parlamaentarni izbori na Kosovu, bez obzira na to,ovo će ostati praksa da neće biti premijera Republike Kosovo koji će reći - nama ne trebaju Albanci iz preševske doline”, rekao je Ragmi Mustafa. Ukazao je i da politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije ostaju pri zahtevu da se pitanje Preševske doline nađe u procesu dijaloga Kosova i Srbije - kako bi se, prema njegovim rečima, rešilo i to pitanje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovski premijer sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije

Izvor: VOA, 11.Jan.2021

Kosovo će ponovo uvesti recipročne mere prema Srbiji, ako se proces dijaloga ne okonča sporazumom o međusobnom priznavanju, izjavio je premijer Kosova Avdulah Hoti. On je sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije, tokom susreta u Prištini, predstavio program rada nedavno osnovane Kancelarije...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.