Hotel Kosovo na daskama pozorišta u Gračanici

Izvor: RTS, 12.Dec.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hotel Kosovo" na daskama pozorišta u Gračanici

Stalna pozorišna scena Narodnog pozorišta Priština otvorena je večeras u obnovljenom Domu kulture u Gračanici premijernim izvođenjem predstave "Hotel Kosovo", autora i reditelja Nenada Todorovića.
Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je, otvarajući novu pozorišnu scenu, da je Narodno pozorište Priština za 66 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postojanja "prošlo svašta", ali da "posle 15 godina izgnanstva, ponovo ima svoj dom", prenosi Beta.

"Nema veće sreće ni privilegije, nego biti večeras u Gračanici ovakvim povodom. Mi svi, naravno delimo sreću zbog tog novog početka. Čini da počinjemo da gradimo tradiciju optimizma za sve godine ispred nas", rekao je Tasovac i izrazio uverenje da je ponovo došlo vreme da na Kosovu govori kultura, jer tamo gde nema kulture, govori sila.
Gradonačelnik Gračanice u ostavci i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović uručio je na otvaranju nove pozorišne scene zahvalnicu ambasadoru Norveške na Kosovu Janu Bratuu, zbog finansijske podrške obnovi Doma kulture u Gračanici. 
Premijeri predstave i otvaranju nove stalne scene Narodnog pozorišta Priština u Gračanici, prisustvovali su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, glumci Miki Manojlović i Svetozar Cvetković.
U predstavi "Hotel Kosovo" učestvuje više od 30 glumaca i studenata.
Podnaslov tog komada je "Scenski priručnik za lakše snalaženje u južnoj srpskoj Pokrajini Republika Kosovo" i govori o čoveku koji se 15 godina posle rata vraća u svoj dom.
Komad predstavlja pokušaj da se "malom" čoveku suprotstavi mehanizam organizovanog nasilja koje nad njim sprovode takozvani "nosioci storije".
Pojedinac koga ne prepoznaju komšije, kao ni vlastita žena koju nalazi slučajno, a njegova slučajna smrt na demonstracijama u Prištini samo je njegov tehnički kraj, jer je njegov život već poništen histerijom kakvu samo istorija može da proizvede.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.