Stalna scena Narodnog pozorišta Priština u Gračanici

Izvor: Beta, 12.Dec.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stalna scena Narodnog pozorišta Priština u Gračanici

GRAČANICA, 12. decembra 2014. (Beta) - Narodno pozorište Priština, koje je izmešteno iz tog grada 1999. godine, dobilo je u petak stalnu scenu u Domu kulture u Gračanici.

Ministar kulture Ivan Tasovac rekao je na konferenciji za novinare da će Dom kulture u Gračanici od veceras biti mesto u kojem će kultura govoriti u svom najboljem izdanju jer Narodno pozorište iz Prištine posle 15 godina izgnanstva ima svoj dom.

"Od iduće godine na toj sceni biće organizovani koncerti >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i baletske predstave" rekao je Tasovac i najavio gostovanja Beogradske filharmonije i Bitef dens kompanije u Gračanici.

Ministar je rekao da postoje tendencije da se i ostale raseljene ustanove kulture vrate na Kosovo i Metohiju.

Tasovac je rekao da ministarstvo kulture podržava saradnju i gostovanje umetnika iz Beograda na Kosovu, ali je i dodao da veruje u vrednost institucija "kojima nije potreban tutor već koje same treba da rade na saradnji i jačanju institucionalnih veza".

Ministar je ocenio da je otvaranje stalne scene u Gračanici prvi važan korak savremenog stvaralaštva i ukazao na značaj rada autora i učesnika predstave "Hotel Kosovo" kao i ansambla Narodnog pozorišta Priština.

Direktor Narodnog pozorišta Priština Nenad Todorovicvh rekao je da će premijerom predstave "Hotel Kosovo" u petak uveče na stalnoj sceni u Domu kulture u Gračanici biti završen proces preseljenja te pozorišne ustanove koja od 1999. godine nema svoj sopstveni prostor.

On je najavio da će ubuduće na stalnoj sceni biti izvodjene premijere i stalne reprize i dodao da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije obezbedilo 5,5 milona dinara za finansiranje programske aktivnosti Narodnog pozorišta ove godine.

Velika scena Doma kulture u Gračanici renovirana je uz finansijsku podršku Vlade Norveške.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tasovac: Prištinsko narodno pozorište u Gračanici

Izvor: Politika, 12.Dec.2014

GRAČANICA – Ministar kulture Ivan Tasovac izjavio je da Prištinsko narodno pozorište od danas ima svoj dom i da se nada da je na Kosovu i Metohiji došao trenutak kada će opet „govoriti kultura”...Tasovac je na konferenciji za novinare, koja je priređena povodom postavljanja stalne scene Prištinskog...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.