Homen: Referendum u suprotnosti sa Ustavom Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2012, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Referendum u suprotnosti sa Ustavom Srbije

BEOGRAD -

Referendum koji je zakazan u opštinama na severu Kosova i Metohije može negativno da utiče na martovsku odluku Evropskog saveta o statusu kandidata Srbije, upozorio je koordinator Vlade za medije i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, napominjući da je takav referendum u suprotnosti sa zakonom i Ustavom Republike Srbije.

"Održavanje referenduma je u potpunom neskladu sa zakonskim ovlašćenjima opština. Razumemo građane koji su skloni toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ideji, ali ne i predsednike opština na severu, koji znaju da je održavanje referenduma i protivzakonito i protiv interesa Srbije", rekao je Homen u intervjuu za "Večernje novosti".

Na pitanje da li će Srbija, ipak, dobiti status kandidata u martu, Homen je istakao da "ne treba da se bavimo procenama, već da uradimo sve što je u našoj moći da kandidaturu i dobijemo".

"Nesporan je naš interes da uđemo u EU. Izveštaj EK je dao punu podršku reformama u Srbiji. Moramo da nastavimo reforme, ali mnogo toga ne zavisi od nas", kazao je Homen.

"Puno posla oko nastavka EU integracija stoji pred nama", rekao je Homen i dodao će ovo "biti prva vlada u poslednjih 15 godina koja će izneti ceo mandat, uprkos tome što je radila za vreme jedne od najvećih ekonomskih kriza".

Homen je kao uspehe vlade naveo, između ostalog, usvajanje 766 zakona, završetak saradnje sa Haškim tribunalom, ubrzavanje evropskih integracija, kao i velike infrastrukturne projekte, navodeći da se zaustavljanje investicija odrazilo na privredu, a samim tim i na zaposlenost.

"Bez obzira na neke neuspehe, mislim da buduća vlada okupljena oko DS jedina može da u pristojnom roku poboljša život građana. Verujem da će i građani prepoznati činjenicu da samo takva vlada može imati kapacitet da uspešno reši dva najteža izazova - pitanja Kosova i evropskih integracija", rekao je Homen.

Na pitanje da li je DS počeo pregovore o predizbornim koalicijama, Homen je kazao da za to ima vremena i da će odluku o tome doneti Predsedništvo stranke.

"U dosadašnjem radu Vlade SPS i JS su se pokazali kao pouzdani partneri, bez obzira na razlike u prošlosti. Očekujem da ćemo biti partneri i u sledećoj vladi", rekao je Homen, koji je za koaliciju DS sa SNS kazao "da se ne mogu miriti dve potpuno različite političke koncepcije" .

Homen je takođe rekao da "tužilaštvo tek čekaju finansijske istrage i oduzimanje imovine stečene korupcijom" i da uskoro očekuje ne samo "konkretne optužnice, već i otvaranje drugih velikih predmeta".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.