Hoće li Haradinaj posle haškog izleta nastaviti mandat mimo ustava?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2019, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Haradinaj posle haškog izleta nastaviti mandat mimo ustava?

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji je ranije danas saslušan u Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK u Hagu, planira da u petak održi sednicu vlade, koju je podnošenjem neopozive ostavke sam srušio, javila je večeras KTV, na albanskom jeziku.

Navodeći da je reč o antiustavnoj nameri, KTV, pozivajući se na svoje izvore, navodi da će ta sednica, ako bude sazvana, biti održana praktično nedelju dana nakon što je Haradnaj podneo neopozivu ostavku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Podseća se da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i da jedan od njegovih članova kaže da je ostavkom premijera srušena i vlada.

"Ako premijer podnese ostavku ili iz drugih razloga, njegov / njen položaj ostaje upražnjen, vlada pada i predsednik Republike Kosovo, u konsultaciji sa političkim strankama ili koalicijom koja je osvojila većinu u Skupštini, nalaže novom kandidatu da formirao vladu ", citira KTV član 95,5 kosovskog ustava.

Napominje se da ustav ne nudi nikakve rokove za imenovanje novog mandatara u slučaju ostavke premijera.

Pozivajući se na tumačenja stručnjaka, KTV prenosi da Haradinaj više nije premijer i nema nikakvu vlast.

Analitičar Instituta GAP, Bekim Saljihu, rekao je ranije danas u izjavi za Kohu da termin "premijer u ostavci" ne postoji i da je Haradinaj sada "bivši premijer".

I analitičar Albert Krasnići takođe objašnjava da je aktuelna kosovska vlada pala podnošenjem ostavke Haradinaja.

On precizira da ustav prepoznaje dve opcije pada vlade: prva je kada premijer podnese ostavku, a druga je kada parlament izglasa nepoverenje vladi.

U prvom slučaju, jasan je Krasnići, Kosovo više nema vladu i sve pozicije u njoj su upražnjene, a takva vlada nema ovlašćenja za donošenje bilo kakvih odluka.

U drugom slučaju, kada se izglasa nepoverenje vladi, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost do izbora nove i ovlašćenja takve vlade nemaju zakonska ograničenja.

"Ramuš Haradinaj više nije premijer, već bivši premijer", izričit je Krasnići.

Inače, Haradnaj, čiji se povratak iz Haga očekuje sutra, u pisanoj ostavci parlamentu naveo je da će na čelu "vlade u ostavci" ostati do izbora nove.

Podnošćenjem ostavke, Haradinaj je insistirao da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači u, kako je naveo, skladu sa ustavom, zakonima i ovlašćenjima, raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Uoči odlaska u Hag, Haradinaj je potvrdio da će njegova stranka učestvovati na tim izborima i da će on ponovo biti kandidat za premijera.

Hasani:Haradinaj se više ne može smatrati premijerom

Ramuš Haradinaj, koji je u petak podneo neopozivu ostavku radi odazivanja na saslušanje u Specijalnom sudu u Hagu u svojstvu osumnjičenog, više se ne može smatrati premijerom, izjavio je večeras bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, Enver Hasani.

Hasani je u izjavi za tv Dukađini objasnio da bi se Haradinaj i dalje mogao smatrati premijerom samo u slučaju da ga je parlament razrešio ove dužnosti putem izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi.

Bivši predsednik ustavnog suda je izričit da Haradinaj više ne može da donosi bilo kakve odluke, pa ni da, kako je rekao, dolazi u premijerski kabinet.

"Može da uđe u zgradu vlade, da boravi u neku od kancelarija, kojih tamo ima, jer on je tek podneo ostavku, ali nije premijer na vlasti", jasan je Hasani.

Govoreći o mogućnosti da Kadri Veselji, kao nosilac liste vladajuće koalicije PAN, predloži još jedan mandat premijeru, Hasani kaže da kosovski ustav ne dozvoljava takvu mogućnost lideru Demokratske stranke Kosova.

Ističe i da predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, ne može sam da odluči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, već samo uz konsultacije sa predstavnicima svih parlamentarnih stranka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj ZABORAVIO na ostavku, sazvao sednicu vlade

Izvor: Mondo, 25.Jul.2019, 14:20

Iako sada već bivši premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj za sutra u 14 sati sazvao je sednicu vlade, potvrdila je KTV, na albanskom jeziku...Foto: Tanjug/AP/Michael Corder..Haradinaj je sazvao sednicu vlade, što je u suprotnosti i sa "ustavom" tzv. Kosova i sa praksom...Prema objavljenom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.