Hejg: Srbija i Kosovo moraju da nastave razgovore

Izvor: S media, 17.Nov.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg: Srbija i Kosovo moraju da nastave razgovore

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je da se Srbija što pre mora vratiti dijalogu sa Prištinom i da mora primeniti ono što je do sada dogovoreno.

Hejg je u intervjuu za dnevni list "Blic" od četvrtka rekao da su predsednik Srbije Boris Tadić i članovi Vlade Srbije, koji borave u poseti Britaniji, istakli da Srbija ima nameru da to i učini.

Stefanović sutra s predsednicima severa Kosova

Jovanović: Prihvatiti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ahtisarijev plan

Ruska pomoć za kosovske Srbe

"Mi smo pozdravili ta uveravanja, ali smo premijer Kameron i ja takodje bili jasni da nam je potrebno da vidimo posvećenost pronalaženju održivih rešenja za Kosovo, rešenja koja se protežu dalje od narednog meseca", rekao je Hejg.

Upitan da li Srbija može da računa na britanski glas za dobijanje statusa kandidata za EU, Hejg je rekao da su premijer Kameron i on tokom razgovora s Tadićem "još jednom potvrdili snažnu podršku Britanije evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, uključujući Srbiju".

Britanski ministar je istakao da se i u mišljenju Evropske komisije naglašava da je potrebno da Srbija uradi više u oblasti regionalne saradnje, konkretno se pominje dijalog s Kosovom.

"Smatram da je jasno da dijalog mora ponovo da počne uz iskrenu posvećenost obeju strana. I čini se da je onda jedino razumno da se postignuti dogovori u potpunosti poštuju i primene", rekao je Hejg.

Britanski ministar je naveo da se "jedan od postignutih dogovora tiče slobode prekograničnog kretanja, što je inače u grupi osnovnih vrednosti EU".

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović najavio je da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen u ponedeljak u Briselu. Opširnije pročitajte OVDE

(Beta)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.