Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2018, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Pismo predsednika Trampa Tačiju dobra vest za Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas ocenio da je pismo predsednika SAD, Donalda Trampa za predsednika Kosova Hašima Tačija dobra vest za Kosovo.

„SAD su od početka bile i nastavljaju da budu najsnažniji podržavaoci države Kosovo, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Kao premijer Vlade Kosova snažno podržavam >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svaki pokušaj za jedinstvo stavova političkog spektra Kosova i brzih priprema za okončanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između dve države, Kosova i Srbije“, napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp uputio je pismo predsedniku Tačiju, u kojem između ostalog traži od Tačija i ostalih lidera Kosova da „iskoriste jedinstven trenutak i govore jednoglasno tokom mirovnih pregovora, i da se uzdrže od akcija koje bi mogle da otežaju postizanje sporazuma“.

„Kosovo je ključni partner u našim naporima za garantovanje mira i stabilnosti u celoj Evropi. Pozdravljam vaše trenutne napore za pomirenje sa Srbijom. Neuspeh u pokušaju da se iskoristi ova jedinstvena mogućnost bio bi tragedija, budući da je teško očekivati drugu šansu za sveobuhvatan mir uskoro“, stoji u pismu koje je potpisao Tramp 14. decembra.

Ahmeti: Mogerini nije iznad kosovskih zakona, ne pita se o unutrašnjih pitanjima

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova i kopredsedavajući pregovaračke ekipe Kosova u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosovo Srbija, Špend Ahmeti je danas izjavio da visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost nije iznad kosovskih zakona i da se ona ne pita o unutrašnjim pitanjima Kosova.U odgovoru na pitanje novinara i analitičara o pismu Megerinijeve premijeru Ramušu Haradinaju u kojem konstatuje da dijalog treba da vodi predsednik Hašim Tači, Ahmeti je rekao da ona ne može da odlučuje o tome.

„Ako je tako, da se ostavimo ovog posla, da poništimo svu ovu organizaciju (pregovaračku ekipu) i dajte da radimo kako kaže Mogerini. Međutim, nije tako. Da se pitala Mogerini mi ne bi smo imali taksu (na proizvode Srbije i BiH), jer je ona od Haradinaja zatražila ukidanje takse, ali se to nije dogodilo", kazao je Ahmeti za RTV Dukađini.

Ahmeti, koji je gradonačelnik Prištine, je ocenio da je njegova stranka i on lično postao deo ekipe za dijalog sa Srbijom pošto svako ko misli na dobrobit Kosova treba da sedne za sto i bude deo dijaloga sa Sribjom.

Ocenio je da ovaj potez SDP Kosova može stranku koštati glasova ali da su odlučili da misle o Kosovu a ne o glasovima.

Skupština Kosova je u subotu, na predlog SDPK, usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Poslanik te stranke, Visar Imeri je u ime predlagača rekao da je dijalog prihvatljiv jedino ako obezbeđuje međusobno priznanje Kosova i Srbije i učlanjenje Kosova u OUN, kao i kada se utvrdi da će postizanje sporazuma obezbediti ubrzano učlanjenje Kosova u EU i NATO.

„Dokument obezbeđuje da se Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje i nepromenljivi su“, kazao je Imeri.

Posle usvajanja rezolucije Skupština ima obavezu da u roku od mesec dana usvoji zakon o odgovornostima i ovlašćenjima državne delegacije u procesu dijaloga.

Delegacija koja je izabrana će funkcionisati na bazi dva osnovna dokumenta – Državne platforme i Pregovaračke strategije državne delegacije, koje će naknadno biti usvojene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.