Haos na KiM: Albanac zauzeo srpsku crkvu; najavio preuzimanje svetinja?

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 16:25

Haos na KiM: Albanac zauzeo srpsku crkvu; najavio preuzimanje svetinja?

Samoproglašenom svešteniku Nikoli Džufki (Nikolla Hzufka) nije prvi put da prisvaja i upada u svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Nedavno je ispred crkve Sv. Đorđa u Prizrenu, gde je sedište episkopa prizrenskog na Šardvanu, od tzv. premijera Aljbina Kurtija trazio da "država" preuzme vlast od srpske pravoslane crkve nad svetinjama na Kosovu, jer je, kako je kako je tada naveo, SPC teroristička i genocidna.

Tražio je i da se sve institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SPC na Kosovu stave pod upravu Albanske Pravoslavne Crke.

Zvanična albanska crkva se više puta ograđivala od izjava Dzufke, koji je izuzetno aktivan na društvenim mrežama i često gostuje na lokalnim TV u Elbasanu i Ljibraždu ali i na Kosovu.

U APC kažu da Dzufka ne pripada ni jednoj verskoj zajednici.

To su ponovili i danas.

U saopštenju koje su uputili na adrese više medija na tzv. Kosovu ,APC protestvuje zato što Džufka prestavljaju kao "sveštenika Pravoslavne crkve".

"Obaveštavamo Vas da je on naprosto jedan laik, samoproglašen, bez ijednog verskog prava i zakona pravoslavnog sveštenika. On se pojavljuje, koristi, zloupotrebljava i nezakonito oblači pravoslavne simbole. Naglašavamo da N. Džufku niko ne priznaje kao sveštenika: ni Pravoslavna Crkva, ni država, niti neka druga verska zajednica. Neobično je da se on "prepoznaje“ kao sveštenik samo od strane pojedinih novinara, koji ga pozivaju u emisije kako bi vređao pravoslavnu veru", stoji između ostalog u saopštenju APC u kome se navodi da je pojavljivanje Džufka kao pravoslavnog sveštenika "ponižavanje Autokefalne Pravoslavne crkve Albanije i cele verovajuće pravoslavne zajednice", i navodi da se ta prava štite Ustavom i sporazumom između crkve i države.

"Stoga, naša Crkva sarađuje sa državom i agencijama koje sprovode zakon, s obzirom na to da je ovaj presedan ozbiljan i opasan i krši versku harmoniju".

Džufka se, sudeći po izjavama i objavama na Fesjbuku zalaže da se vrati stanje iz 1943. godine, kada je u vreme italijanske okupacije Albanije, APC uzela tj. otela i pod svoju jurisdikciju, stavila srpske crkve i manastire na Kosovu, tj skoro celu eparhiju raško-prozrensku. Prizren, Dećane, Orahovac, sve do Deviča. Tada je stradao veliki broj svesšenstva i monaštva a mnogiod njih su internirani u centralnu Albaniju. Takav slučaj je bio sa Serafimom episkopom raško-prizrenskim koji je interniran u Albaniju gde se upokojio 1945 gde i danas počiva na gradskom groblju Tufina u Tirani o čemu je Kosovo online ranije pisao,

Podsećamo, da APC postoji raskol jos od 1996. godine jer deo sveštenstva ne priznaje Anasasiosa Janulatosa kao vrhovnog poglavara. Uporište onih koji su protiv Janulatosa je u Elbasanu u Crkvi SV. Marije, koju je devedesetih godina uzurpirao svestenik Nikola Marku i koji ima veliki broj sledbenika koji s vremena na vreme prave velike probleme APC.

Imajući u vidu veliki raskol u APC i to da struja oko Markua i Dzufke jača, za očekivati je da če od Kurtija tražiti da osnuje kosovsku albansku pravoslavnu crkvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.