Halbauer: Kosovske bezbednosne snage još ne predstavljaju sve zajednice

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halbauer: Kosovske bezbednosne snage još ne predstavljaju sve zajednice

Komandant Kfora general-major Folker Halbauer ocenio je danas, tokom posete Brigadi za operativnu podršku (BOP) Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Prištini, da je ključno da se udvostruče napori da se KBS učini snagom koja predstavlja sve zajednice na Kosovu.

"Ovaj cilj, jasno je, još nije ostvaren, ali sam uveren da će više toga biti urađeno kako bi KBS postala organizacija koja odslikava raznolikost Kosova", rekao je Halbaur, navodi se u saopštenju Komande Kfora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Komandant BOP KBS, pukovnik Derguti, pozvao je komandanta Kfora kako bi predstavio misiju BOP-a i pokazao njene sposobnosti, kaže se u saopštenju.

Bio je prisutan i general-major Rahman Rama, zamenik komanda KBS-a i komandant Komande kopnenih snaga KBS-a.

BOP je velika jedinica u okviru KBS-a, sa pukom za civilnu zaštitu koja će stvarati, obučavati, opremati, pomagati i komandovati sa svoje tri podređene jedinice koje će pružati određenu (specifičnu) civilnu zaštitu, logistiku, inžinjering i druge usluge svim jedinicama KBS-a, navodi se u saopštenju Kfora.

BOP je dužna da reaguje na krize kao što su prirodne katastrofe i pruži humanitarnu pomoć. Osim toga, BOP pruža pomoć civilnim vlastima na Kosovu ukoliko je to potrebno.

Komandant Kfora prisustvovao izvođenju vežbe potrage i spasavanja u barakama u Pomazatinu gde je BOP smeštena. General Halbauer upoznat je sa procedurama koje BOP koristi pri obuci svojih jedinica da rukuju opasnim materjalima, uklanjaju eksplozivne naprave i u gase požar.

Na kraju vežbe je komandant Kfora ocenio je da je KBS postigla veliki napredak u poslednje tri godine.

Međutim, on je ukazao da Severno-atlantski savet, najviše telo NATO-a za donošenje odluka, treba da odluči u pogledu pune operativne sposobnosti KBS-a, u zavisnosti od ispunjavanja NATO standarda i procene vojnih vlasti NATO-a, ističe se u saopštenju.

Ministri odbrane NATO, podseća se u saopštenju, na svom poslednjem sastanku 9. i 10. oktobra 2012. godine, razgovarali su o tome kako će veza NATO-a sa KBS-om nastaviti da se razvija. Razgovori se nastavljaju među vlastima NATO-a u Briselu.

Povezane vesti: Novi italijanski komandant Kfora Komandant Kfora: Detalji plana za sever Kosova nisu za javnost Halbauer novi komandant Kfora General Halbauer stigao na Kosovo Folker Halbauer novi komandant Kfora
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.