Grenel: Bez napretka nema američkih investicija

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grenel: Bez napretka nema američkih investicija

Kompanije, posebno američke, koje su željne da posluju na Kosovu i u Srbiji, očekuju predvidljivost i stabilnost, ističe specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel za "Tanjug" i poručuje da, u suprotnom, one neće dalje investirati na tom prostoru.
"To je veoma jednostavno zaključiti", rekao je Grenel za Tanjug posle sastanka sa poslovnom zajednicom, u petak u Beogradu, a uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sutrašnjih razgovora u Berlinu o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Na pitanje koje su kompanije imale predstavnike na sastanku u petak u Beogradu, Grenel kaže da je to bila mešavina američkih i srpskih preduzeća, koja su, ističe, "osetila posledice nedostatka napretka u ovim pitanjima".
"Preduzeća – pogotovo američke kompanije, koje su željne da uspostave poslovanje na Kosovu i Srbiji – žele predvidljivost i stabilnost. U suprotnom, neće dalje investirati u regionu. To je veoma jednostavno zaključiti", istakao je Grenel u pisanom odgovoru za Tanjug.
Na pitanje sa kakvim utiscima je okončao posetu i sastanke u Beogradu, i da li je zadovoljan, Grenel kaže:
"Cenim iskrenost predsednika Vučića, kao i predsednika Tačija i svih partijskih lidera na Kosovu. Osećam da su shvatili hitnost situacije. Razumeli su ‘mali prozor’ koji im je otvorio predsednik Tramp. Veoma sam zadovoljan onim što sam čuo od lidera u Beogradu i u Prištini do sada".
Dodao je da voli da posećuje Beograd, jer u njemu, kako je istakao, "može da se oseti energija mladih ljudi, koji vas okružuju".
Američki diplomata, izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, inače insistira na tome da je njegova misija isključivo "ekonomske prirode".
Dve strane, objasnio je, treba da se fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet, kao put ka normalizaciji odnosa.
Na njemu je da približi njihove pozicije, a "na stranama – da odluče".
Ukoliko obe strane ne budu sele i postigle dogovor, SAD će se povući, rekao je u Beogradu.
Kad je reč o američkim kompanijama u Srbiji, među najvećim trenutno su "Filip Moris", "Koka-Kola", "Majkrosoft", "Bol pekidžing", "Kuper Tajers" i, možda najveći, "NCR korporacija".
NCR je prošle godine na Novom Beogradu započeo izgradnju kampusa, najvećeg te kompanije u Evropi, vrednog oko 90 miliona dolara, čiji završetak je planiran za iduću godinu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRENEL UPOZORIO: Bez napretka u dijalogu Srbije i Kosova američke kompanije neće investirati!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2020

Kompanije, posebno američke, koje su željne da posluju na Kosovu i u Srbiji, očekuju predvidljivost i stabilnost, ističe specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel za Tanjug i poručuje da, u suprotnom, one neće dalje investirati na tom prostoru...- To je veoma jednostavno zaključiti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Beograd nastavlja lobiranje i ako Priština ukine takse: Kakve su političke pozicije dve strane uoči razgovora o železnici

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2020, 10:31

Čvrsti stavovi uoči današnjih razgovora Beograda i Prištine o obnovi železničkog saobraćaja. Naš uslov je da se Albanci obavežu da neće voditi nove akcije za priznavanje Kosova BEOGRAD ima dva uslova za eventualnu obustavu lobiranja za povlačenje priznavanja Kosova: prvi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.