Grdžaliju: Nisu samo takse problem, sve je po principu - korak napred, nazad tri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grdžaliju: Nisu samo takse problem, sve je po principu - korak napred, nazad tri

Politika nije spremna da rešava probleme po cenu vlasti, ali poslovna zajednica u regionu itekako ima interes da usko sarađuje, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Najveći problem regiona je što se o nikakvim problemima ne može pričati bez političkog konteksta i upravo nas on, bilo da je u domenu obrazovanja bilo ekonomije, dovodi tu gde jesmo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Grdžaliju, navodeći da iz Albanija, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije najviše beže intelektualci.

Znači, do sada su uglavnom išli u druge zemlje nezaposleni, sada se taj trend promenio i odlazi visokokvalifikovani stručni kadar, što je, prema njegovoj oceni, veliki udarac za ekonomski razvoj regiona.

Naši političari u regionu pokušavaju da ulepšaju prošlost, a ona se ne može ulepšati, ona je takva kakva je. Nama je prioritet budućnost, ulaganje u ekonomski razvoj, obrazovanje i vladavinu zakona i pravde, ukazao je Grdžaliju i dodao da Evropa u koju svi gledamo, ima svoje izazove i svoje kriterijume koje moramo ispuniti.

Kada slušate diskurs govora naših političara imate osećaj da Evropa treba da se integriše u Zapadni Balkan, a ne obrnuto, dodao je.

On je bio, kako je rekao, protiv uvođenja taksi, jer nemoguće je naštetiti privredi suseda, a da se ne našteti sebi.

To možemo posmatrati sa političkog i ekonomskog aspekta. Kosovo je uvođenjem taksi razočaralo svoje prijatelje poput Vašingtona, Londona, Brisela i drugih bez kojih Kosovo danas ne bi bilo to što jeste. Zar je to vredelo takvog negativnog imidža danas, zapitao je Grdžaliju, priznajući da nisu samo takse problem, da postoje velike barijere između Crne Gore prema BiH, Makedonije i Srbije, Makedonije Albanije i Grčke.

Dakle, sve je po principu: korak napred, nazad tri, rekao je Grdžaliju, ukazujući da se jedino dijalogom može unaprediti saradnja i pokazati da smo ozbiljni kandidati kroz udruživanje i saradnju u regionu.

Sve što se dešavalo do sada doprinelo je da je projektovani ekonomski rast regiona oko četiri odsto. Ukoliko tako ostane, a zemlje EU ostanu na rastu od 1,5 odsto mi ćemo Evropu sustići za 50 godina. Čak i ako povećamo rast na sedam odsto biće nam potrebno 15 godina da sustignemo evropske zemlje, ocenio je on.

Upitan šta učiniti na poboljšanju saradnje, odnosno na smanjenju uticaja politike, a za dobrobit građana, Grdžaliju je rekao da nažalost, ovim prostorima i ovom vremenu nedostaju političari koji imaju viziju, već je svima njima mnogo bitnije da zadrže vlast nego da naprave državu ugodnog življenja za većinu stanovnika.

Ali, kroz nastojanje da promovišemo region i menjamo sliku, od regiona nemira ka regionu sa vizijom i perspektivnijom budućnosti, mi nailazimo na velike teškoće, rekao je Grdžaliju, ljudi su nas gađali kamenjem, a mi smo izabrali da od tog kamenja gradimo mostove, a ne zidove, da približimo interese poslovne zajednice.

Na kraju krajeva, zemlje u Evropi se ne vole, EU spaja interes za bolji život građana, pa neka to bude model i za nas da kroz ekonomski razvoj gradimo budućnost, a ne da trošimo vreme i energiju da ulepšamo prošlost, što je nemoguća misija, zaključio je bivši bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.