Građani Kosova i Metohije, 30 godina posle Slobinog Gazimestana: Samo da rata više ne bude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Kosova i Metohije, 30 godina posle Slobinog Gazimestana: Samo da rata više ne bude

Građani Kosovske Mitrovice, 30 godina posle govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu, kažu da se jako dobro sećaju tog perioda, ali i da, posle svega što je usledilo, pre svega žele da žive normalno i da više ne bude rata.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Danica Andrejević kaže da su devedesete bile euforične, idealistične...kad je reč o nacionalnom pitanju.

"Svi smo gledali u Slobodana Miloševića, imali smo neku nadu, ali, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je vreme odmicalo, istorija je počela da demantuje i njega, možda i nas. Usledile su najtragičnije godine koje sam ja preživela, jer ne pamtim Drugi svetski rat. Ali, dosta nam je ratova, čak i mojim unucima je dosta", rekla je ona za Tanjug.

Sve ovo što se sada dešava, kaže, ne daje joj veliku nadu: "Jer, kosovsko pitanje je odavno nerešeno, ne traje od juče, nije od Miloševića, nego vek i po, dva, od Prizrenske lige", navodi profesorka Andrejević.

"Neko rešenje, ipak, mora da se nađe, ali proteći će mnogo vode Savom, Dunavom i Ibrom do tada. Nemam poverenja u neko brzo rešenje, osim ako se ne nametne za obe strane, čvrsto, da ne bude više rata...Tome se nadam", ističe Andrejević.

Dugogodišnji stanovnik Mitrovice Dragan Racković ističe da se itekako dobro seća čuvenog Miloševićevog govora o jedinstvu Srba.

Od tada je na Kosovu i Metohiji, kaže, za Srbe teško, a nada se, kaže, da neće biti ni pedalj odvajanja zemlje i da će "Srbija da postupi po ustavu".

Reporter Tanjuga razgovarao je i sa Gašijem Redžepijem, Albancem iz južnog dela Kosovske Mitrovice, koji je na veoma dobrom srpskom jeziku rekao da sve što je bilo u poslednjih 30 godina treba da ostavimo iza sebe.

"Da zaboravimo, da budemo slobodni ljudi. Mi kao građani nismo ništa krivi, krivi su funkcioneri i mi nastradamo zbog njih. Radio sam kao kondukter 27 godina, spavao sam u Lešku kao u svojoj kući, nije bilo razloga da se bojim. Ja sam već star, ali mladi treba da se okrenu budućnosti. Trenutno imamo 80 odsto slobode, uvek može da se naleti na nekog ko može nešto da ti kaže, ali nadam se da će u budućnosti da bude bolje. I za Srbe i za Albance", istakao je Gaši.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.