Glavni zadatak gvozdene lejdi: Srbi

Izvor: B92, 29.Avg.2023, 10:43

Glavni zadatak "gvozdene lejdi": Srbi

Koordinatorka komiteta u partiji kosovskog premijera Dejona Mihalji ključna je u pokretu Samoopredeljenje, smatra predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša.

"Ona je 'određivač, predlagač, odrađivač'. Predlaže i određuje kako i u kom pravcu će se kretati politika stranke, ali i kako će se ponašati prema određenim članovima", istakao je Beriša za "Politiku".

On dodaje da je Mihaljijeva Grkinja i državljanka Albanije, da određuje tokove spoljne i unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politike Aljbina Kurtija, ali i da je saradnik grčke obaveštajne službe, kao i da na nju vrše uticaj nemačke i britanske obaveštajne službe.

Beriša tvrdi da se preko Dejone Mihalji realizuje politika koju predstavlja Kurti, da upravo ona planira njegove korake u pravcu destabilizacije stanja na "Kosovu", konkretno na severu.

Takođe, ona je odgovorna za čistke u Samoopredeljenju, pre svega struje koja je bila za rešavanje situacije na Kosmetu a ne stvaranje problema.

U postovima koje objavljuje na Fejsbuku Mihaljijeva često u negativnom kontekstu pominje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da laže o pravima Srba na KiM kako bi sakrio diskriminaciju prema Albancima.

"Ona prati kretanje predsednika Srbije, šta on preduzima i predlaže i tako pokušava da predvidi njegove sledeće poruke", izjavio je Beriša.

"Gvozdena ruka iz Tirane" i "vladarka iz senke u Samoopredeljenju" – samo su neke sintagme koje slikovito opisuju angažman Mihaljijeve u vladajućoj stranci u Prištini.

Imajući u vidu da nije angažovana ni u jednoj prištinskoj instituciji, buru u javnosti je podiglo i njeno pojavljivanje na severu Kosova i Metohije s ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, poznatom po svakodnevnim pretnjama srpskom stanovništvu.

Dejonu Mihalji ne pitaju samo o poslovima u Samoopredeljenju već ima glavnu reč i u izradi osnovnih nacrta zakona u vladi Aljbina Kurtija iako po struci nije pravnik. Njeno ime se dovodi u vezu sa svim ključnim odlukama prištinskog režima od 2021. godine, kada je Samoopredeljenje došlo drugi put na vlast na tzv. Kosovu, zaključuje albanski portal Nacionale koji je obradio lik i delo ove političarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.