Izvor: TvojPortal.com, 29.Jul.2012, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galuči: Priština da se odrekne severa KiM

Vestionline Priprema novog formata razgovora Beograda i Prištine, kome je formiranjem srpske vlade otvoren put, podstakla je i neka nova razmišljanja o mogućim rešenjima, posrednicima i ulozima. Pa, iako Priština i njeni saveznici smatraju da je "stvar gotova", činjenica je da četiri godine od samoproklamacije nezavisnosti Kosovo ne stoji na samostalnim nogama, niti sedi u Ujedinjenim nacijama, iako je 91 država priznala njegovu nezavisnost, pišu beogradski mediji.
 
Džerard >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << M. Galuči, penzionisani američki diplomata koji je bio regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici od 2005. do 2008. godine, smatra da elementi irsko-engleskog rešenja možda mogu da ponude model kosovsko-srpskog dogovora, pišu ''Novosti''.

U tekstu objavljenom na sajtu organizacije "Transkonflikt" on navodi da istorija Irske ima interesantne tačke sličnosti sa Srbijom i Kosovom, kao i jasne razlike.
Predlaže model Irske: Džerard Galuči

Irska je osvojila svoju nezavisnost, ali je u početku ostala povezana sa britanskom krunom. Protestantskoj većini u Severnoj Irskoj dopušteno je da napusti nezavisnu Irsku i ostane deo Velike Britanije. Pritom, Republika Irska još na svojoj trobojci ima narandžastu - boju protestanata. Ovo, po Galučiju, sugeriše obrise mogućeg sporazuma između Srbije i Kosova: srpsko priznavanje nezavisnosti Kosova kao povezane države, ali i prihvatanje Kosova da se sever isključi iz njegove nezavisnosti, kako bi ostao deo Srbije.

Pojašnjavajući kako u svom modelu vidi povezanost Kosova sa Beogradom, Galuči za "Novosti" kaže da ta veza može biti različita - u zavisnosti od toga koliko dve strane mogu da budu maštovite i fleksibilne.

- Srbija i Kosovo mogu da budu povezani kao članovi Balkanske unije - duž linija Evropske unije ili njene prethodnice Evropske zajednice. Zatim, zajedničkim ulaskom u EU kao par ili kao zajednička carinska unija. Ili, kroz akt ujedinjenja koji bi ukinuo granice omogućavajući dvojno državljanstvo i, ili, putovanja bez dokumenata u okviru kombinovane teritorije. Moguće je da se povežu kao dve države pod jednom krunom, kao što su to bile Velika Britanija i Slobodna Država Irska 1921. godine - kaže Galuči za beogradski list.

Na pitanje da li model irsko-engleskog rešenja za kosovsko-srpski dogovor u perspektivi znači i članstvo Kosova u UN, s obzirom na to da je Irska članica ove organizacije, Galuči navodi:

- Kada je Irska postala nezavisna 1921, UN nisu postojale. Međutim, Slobodna Država Irska je postala član Lige naroda u septembru 1923, a Irska je postala članica UN tek 1955. godine. Da li će i kada Kosovo postati član UN pitanje je za zemlje članice koje će verovatno gledati stanje kosovskih priznanja i odnose između Kosova i Srbije. Ako bi Srbija dostigla neku vrstu dogovora sa nezavisnim Kosovom - bilo da ga priznaje ili ne - to bi verovatno bilo praćeno članstvom u UN.

Kako, međutim, sada stvari stoje, dogovora na vidiku nema, a broj priznanja Kosova nije dobacio do polovine članica UN, već je uprkos konstantnim pritiscima i dalje ispod - 100.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.