Francuz Nikolas Giju sudija za prethodni postupak Specijalnog suda

Izvor: RTS, 25.Feb.2020, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuz Nikolas Giju sudija za prethodni postupak Specijalnog suda

Kancelarija specijalnog tužioca pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina bivše OVK, nakon godina istrage, podnela prve optužnice specijalističkim komorama u Hagu, prenose pojedini prištinski mediji i advokati.
Glavni tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva, Amerikanac Džek Smit, predao je dva slučaja predsednici Specijalnih komora Kosova, Ekaterini Trendafilovoj.
Predmeti su zasnovani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na dokumentaciji Specijalizovanih komora i predati su 14. februara ove godine.
Predsednica specijalizovanih veća Ekaterina Trendafillova ispunila je zahtev Tužilaštva I imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za prethodni postupak u oba slučaja.
Odluka o imenovanju objaljena je na veb stranici Specijalnih komora Kosova.
Sudija Giju ima veliko iskustvo u oblasti krivičnog prava.
On je bio šef kabineta Specijalnog suda za Liban od 2015. godine. Pre 2012. godine, sudija Giju postavljen je za francuskog tužioca za vezu u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država, gde je pomagao u pravosudnoj saradnji dveju zemalja u krivičnim i građanskim stvarima, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, korupcijske prakse i kibernetičkog kriminala.
U periodu 2006-2012. Godine, sudija Giju bio je na raznim pozicijama u Ministarstvu pravde Francuske kao zamenik šefa Odeljenja za privredno pravo, krivični i diplomatski savetnik.
Od 2003. do 2006. godine, sudija Giju radio je kao istražni sudija na sudu Mose u blizini Pariza, gde se bavio različitim krivičnim predmetima kao što su namerno ubistvo, organizovani kriminal i finansijski kriminal.
Sudija Giju magistrirao je međunarodno i evropsko krivično pravo na Univerzitetu u Sorboni u Francuskoj.
Prtištinski advokat Tom Gaši izjavio je da je Specijalni sud podigao prve optužnice.
Gaši međutim nije naveo ptoiv koga su optužnice podignute.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Suđenja za zločine OVK mogle bi da počnu na jesen"

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 08:07

Imena pripadnika OVK kojima će se suditi pored sudom u Hagu neće biti saopštena dok tek podignute optužnice ne potvrdi sudija za prethodni postupak...Kako je za Politiku odgovorila Anđela Grijep, portparol haškog suda, zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnica je šest meseci...To...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.