Euleks hapsi agente ŠIK

Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks hapsi agente ŠIK

Euleks policija uhapsila četvoricu bivših pripadnika tajne službe OVK zbog ubistava i pretnji političkim protivnicima. "Slučaj Blaca" polako prelazi u sudski proces. Uhapšeni Špresim Uka, Šaban Sulja, Driton Hajdari i Sadik Abazi.

Četvorica bivših pripadnika tajne službe Oslobodilačke vojske Kosova, ŠIK-a, uhapšena su zbog serije politički motivisanih zločina počinjenih mahom protiv pristalica Demokratskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveza Kosova neposredeno protiv rata na Kosovu.

Hapšenja su usledila posle svedočenja Nazima Blace, nekadašnjeg agenta ŠIK, koji je pre više od godinu dana dobio status svedoka saradnika u opširnoj istrazi o zločinima tajne službe OVK.

"Oni su uhapšeni u Prištini i okolini u vezi sa istragama o pokušajima ubistava 1999. i 2000. godine. Hapšenja su prošla bez incidenata. Očekuje se da se njih četvorica do kraja dana nađu pred sudijom", saopštio je Euleks.

Iako Euleks nije saopštio imena uhapšenih, kosovski mediji su javili da su se iza rešetaka našli Špresim Uka, Šaban Sulja, Driton Hajdari i Sadik Abazi.

Špresim Uka, jedan od navodnih likvidatora tajne službe OVK i blizak saradnik šefova ŠIK-a Džavita Halitija i Azema Sulje, bio je nakratko u pritvoru i početkom marta. Uka je, posle ispitivanja u okružnom sudu u Prištini pušten, ali uz obavezu da se svekog ponedeljka, tačno u devet časova izjutra javi policiji Euleksa.

Tada se iza rešetaka našao i Driton Hajdari, osumnjičen za učešće u dva pokušaja ubistva, uključujući Adema Salihaja, nekadašnjeg zvaničnika Demokratskog saveza Kosova i jednog od ključnih ljudi u pokretanju čitave istrage o misterioznim ubistvima, koja se stavljaju na teret tajnim agentima Tačijevog krila OVK.

Početak opsežne istrage o aktivnostima čelnika ŠIK-a potvrdili su još u januaru, nezavisno, zvaničnici Euleksa i kosovskog tužilaštva, naglašavajući da istrage o organizovanom kriminalu, po pravilu, vode međunarodni tužioci.

Blaca je izjavio da su njegovi glavni nalogodavci bili ministar odbrane u Privremenoj vladi Kosova, sada visoki zvaničnik DPK Azem Sulja, poslanik i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haliti i drugi visoki funkcioneri DPK.

Istraga o obaveštajcima

Obaveštajna služba OVK, ŠIK, formirana je početkom sukoba na Kosovu uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom kako bi učvrstila lidersku poziciji Hašima Tačija i neutralisala sve ostale pretenedente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom i neposredno posle sukoba, bilo sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti i Kadri Veseli, koji su osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK Ibrahima Rugove je smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnje pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su i još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije "Njujork tajms", dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.