Euleks: Nemamo veze sa hapšenjima

Izvor: B92, 22.Sep.2011, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Nemamo veze sa hapšenjima

Kosovska Mitrovica -- Vozači iz Strbije privedeni zbog sumnje da su učestvovali u postavljanju barikada, kaže KP Ministarstvo za KiM traži objašnjenje od EU. Euleks se ograđuje.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da su vozači preduzeća "Eurokop" privedeni zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, ali i zbog barikada.

Hoti je rekao da je postojala sumnja da su ovim kamionima minulih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana na severu Kosova blokirani putevi, ali da je istragom utvrđeno da se ne radi o kamionima kojima su postavljane barikade.

"Dvadesetak kamiona je bilo predmet istrage. Utvrđeno je da su vozači 13 kamiona ušli ilegalno na Kosovo. Sedmorica su u pritvoru u Lipljanu, a po trojica u Podujevu i Vučitrnu", rekao je Hoti.

Policijski portparol potvrdio je da će se vozači koji su sinoć uhapeni naći pred sudijom u predviđenom roku od 48 sati.

Policija je sinoć lišila slobode 13 vozača kamiona preduzeća "Eurokop" iz Raške na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Vozači su za potrebe Rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" vozili koncentrat za jednu švajcarsku firmu.

Ministarstvo za KiM: Želimo objašnjenje

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od predstavnika EU i Euleksa "precizne informacije" o razlozima hapšenja 13 vozača u južnoj Mitrovici, kao i da se angažuju na njihovom oslobađanju.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, zbog sumnje u pristrasnost kosovskih vlasti, traži od Euleksa da preuzme slučaj uhapšenih vozača. Naše sumnje u pristrasnost i montiranje ovog slučaja od strane Prištine potvrduje i činjenica da su uhapšeni proteklih dana i nedelja bez problema obavljali svoj posao, a da to kosovskim vlastima nije smetalo", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju upozorilo je predstavnike međunarodne zajednice i Euleks da Priština "nastavlja i nema nameru da prestane sa provokacijama, koje samo dodatno pogoršavaju ionako složenu situaciju i stvaraju veće tenzije".

Euleks nije uključen u slučaj hapšenja 13 vozača u južnoj Mitrovici i ne može ga preuzeti od kosovske policije, jer je zadužen samo za nadgledanje, rečeno je u sedištu Euleksa u Prištini.

"Za slučaj je zadužena lokalna policija u Mitrovici, a mi nismo umešani i zaduženi smo samo za monitoring", rekli su predstavnici Euleksa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.