Eskobar na Kosovu pozdravio odluku o Dečanima

Izvor: VOA, 13.Mar.2024, 16:06

Eskobar na Kosovu pozdravio odluku o Dečanima

PRIŠTINA — Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je današnji poziv Vlade Kosova Katastarskoj agenciji, da primeni odluku Ustavnog suda o ukniženju imovine manastiru Visoki Dečani. “Želim da napomenem koliko je bitna današnja odluka o manastiru (Visoki Dečani). To je neophodan korak, jeste težak, ali je neophodan korak i zahvaljujem kosovskim institucijama na tome”, rekao je Eskobar posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani. Američki diplomata naveo je da je sa predsednicom Kosova imao “iskren razgovor i u vezi sa bezbednosnom situacijom”. “Veoma smo zabrinuti zbog dešavanja od 24. septembra. Očekujemo i pozivamo Srbiju da sve odgovorne izvede pred lice pravde kako bi snosili odgovornost za taj napad. Ova dva-tri dana ću provesti tako što ću da obilazim zemlju kako bih se upoznao sa izazovima, uključujući i odluku Centralne banke, kako bismo pronašli rešenje da idemo dalje”, naveo je Eskobar. Eskobar je poručio i da obe strane, Kosovo i Srbija, moraju da nastave sa punom primenom dogovora u Briselu i Ohridu kako bi postigli istorijski sporazum. Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je važno da postoji puna implementacija sporazuma dogovorenih prošle godine, jer - kako je navela - selektivni pristup implementaciji pojedinih članova osnovnog sporazuma neće pomoći procesu. “Članovi osnovnog sporazuma su svi bitni i sprovođenje mora da bude puno, a ne delimično. U tom smeru, angažovanje i uloga SAD su ključni za uspešan završetak procesa dijaloga, koji bi doveo do međusobnog priznavanja, kako je pomenuto i u poslednjem pismu predsednika Bajdena. Zahvaljujem međunarodnim partnerima na njihovoj kontinuiranoj potvrdi da će ustavni poredak, teritorijalni integritet i funkcionalnost naše države uvek biti zaštićeni i poštovani”, rekla je predsednica Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eskobar u Prištini pozvao na punu primenu sporazuma Kosova i Srbije

Izvor: VOA, 13.Mar.2024

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je poziv Vlade Kosova Katastarskoj agenciji, da primeni odluku Ustavnog suda o ukniženju imovine manastiru Visoki Dečani. Eskobar je poručio i da obe strane, Kosovo i Srbija, moraju da nastave sa punom primenom dogovora u Briselu...

Nastavak na VOA...

Pacoli o vraćanju zemlje Dečanima: Kurti ne drži reč

Izvor: Danas, 14.Mar.2024, 12:34

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da odluka Vlade da primeni odluku Ustavnog suda i upiše zemljište u vlasništvo manastira Visoki Dečani nije pogrešna, ali jeste način na koji je vlada to rešila, prenosi Ekonomija onlajn.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.