Izvor: RTS, 06.Feb.2022, 17:18

Eparhija raško-prizrenska: SPC zabrinuta zbog izjava prištinskih vlasti o slučaju Visokih Dečana

Jedini smisao obraćanja prištinskih zvaničnika povodom sudske presude u slučaju Manastira Visoki Dečani vidi se u tome da za Srpsku pravoslavnu crkvu na prostoru Kosova i Metohije ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom, kako je istakla, kampanje protiv sprovođenja sudske presude u slučaju Manastira Visoki Dečani.

Saopštila je da SPC sa velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zabrinutošću već nekoliko meseci prati izjave najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini koje se tiču statusa zemlje Manastira Visoki Dečani i drugih sudskih sporova oko imovine Crkve, koja je u to uvučena bez svoje volje.
"Ovoga puta, neistine su izrečene sa najvišeg mesta, od strane g. Aljbina Kurtija, premijera vlade u Prištini, dok su se samo u decembru o ovom pitanju oglašavali predsednik skupštine g. Glauk Konjufca, pojedini resorni ministri, g. Ramuš Haradinaj kao lider partije AAK i predstavnici Opštine Dečani više puta. Podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane političara u ovom slučaju je bez presedana u širem regionu", upozorava eparhija.
Jedini smisao obraćanja svih ovih zvaničnika, kako ocenjuje, vidi se u tome da za Srpsku pravoslavnu crkvu na prostoru Kosova i Metohije ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke.
"Prava SPC stvar nečije dobre volje a ne sistema"  Prema rečima jednog od zvaničnika, navodi Eparhija raško-prizrenska, sprovođenje te odluke bi izazvalo "lančanu reakciju gde bi moralo da se popušta Crkvi i po drugim pitanjima".
"Prevedeno na običan jezik, ovo znači da su prava Srpske pravoslavne crkve na ovom području stvar nečije dobre volje a ne sistema, koji bi morao da bude temelj svakog društva i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka", ocenjuje se u saopštenju.
Eparhija podseća da je tokom 16 godina trajanja sudskog postupka, Manastir Visoki Dečani trpeo ne samo pretnje, nego i fizičke i oružane napade, organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru, a klevetnička kampanja koja je sprovođena protiv SPC i samog manastira je nešto što ne bi moglo da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata.
Čak i nakon takvog postupka, kako se ističe, lokalne institucije odbijaju da sprovedu presudu u katastru već skoro šest godina, i pored ogromnih nastojanja da se odluka Ustavnog suda izvrši, jer je po svojoj prirodi konačna i neopoziva.
Eparhija očekuje da će se sudska odluka svakako izvršiti, ali ocenjuje da sve teškoće oko tog pitanja i suštinski problemi ostaju, i da je zato još važnije da se nađu dugoročna rešenja kako da se spreči dalja diskriminacija.
"Dijalog nije moguć sa nekim ko pokazuje diskriminaciju" Napominje da, iako lokalne institucije stalno pozivaju na dijalog sa SPC, taj dijalog nije moguć sa nekim ko na svakom koraku pokazuje otvorenu etničku i versku diskriminaciju i nespremnost da poštuje sopstvene zakone.
"Naša Crkva je od prvog dana nakon oružanog sukoba 1999. godine učestvovala u dijalogu sa lokalnim institucijama i aktivno radila na izgradnji poverenja i mostova, što je itekako poznato međunarodnoj zajednici. Stoga je sprovođenje ove odluke, od strane ove ili neke sledeće administracije, nužan uslov kako bi nam se pokazalo da dijalog ne bi bio samo predstava za kamere i strane zvaničnike, i da postoji spremnost da se zaustavi sistematska kampanja diskriminacije i otvorenog neprijateljstva prema SPC", ističe se u saopštenju.
"Braneći svoj identitet i imovinu, ničim ne želimo da ugrozimo druge"Naglašava da postoji još čitav niz otvorenih pitanja i neispunjenih obaveza koje je Priština preuzela, ali da je rešavanje ovog pitanja minimum od koga bi moralo da se krene dalje.
"Braneći svoj identitet i imovinu, ničim ne želimo da ugrozimo druge verske zajednice i građane, bez obzira na etničko poreklo, niti da se bavimo politikom. U toku svog postojanja, naša Crkva sa vernim narodom preživela je progone svake vrste, i ovakav odnos za nas nije nikakva novost. Još više smo rešeni da ostanemo na prostorima gde vekovima živimo, ali i da ne budemo eksponent političkih krugova, posebno onih koji žele da stvore imidž evropskog društva dok istovremeno ignorišu zakone i sopstvene sudske odluke", zaključuje eparhija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eparhija raško-prizrenska: Sprovesti odluku suda o imovini Visokih Dečana

Izvor: Blic, 06.Feb.2022

Eparhija raško-prizrenska SPC izrazila je danas zabrinutost zbog kampanje najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini protiv sprovođenja sudske presude u slučaju manastira Visoki Dečani i ističe da je neophodno pronaći dugoročna rešenja kojim bi se sprečila diskriminacija SPC i njene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.