Emisija Signali: Dešavanja u Savetu Evrope, pravne i političke posledice Briselskog i Ohridskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2024, 05:47

Emisija Signali: Dešavanja u Savetu Evrope, pravne i političke posledice Briselskog i Ohridskog sporazuma

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je preporuku da se takozvanom Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, dok nas mesec dana deli od konačne odluke o tome, na sastanku Komiteta ministara u Strazburu. Da li će 16. april biti upamćen kao dan u kojem je još jednom grubo zgaženo međunarodno pravo? Kako će se Srbija dalje boriti i koliko uopšte ima manevarskog prostora za to? Da li je Kosovo "nagrađeno" zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština i jesu li na vidiku rešenja za goruća pitanja, poput ukidanja dinara, ukidanja srpskih institucija i ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji?

O tome su u emisiji "Signali" na Radio-televiziji Vojvodine govorili Biljana Pantić Pilja, šef srpske delegacije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, i Bojan Bilbija, urednik u listu "Politika". Iz Kosovske Mitrovice, u "Signale" se uključio Igor Simić, predstavnik Srpske liste.

Biljana Pantić Pilja je objasnila da je ovo bio prvi put da je išla nova srpska delegacija, zato što formirana iz parlamenta koji je konstituisan.

“Srpska delegacija ima sedam članova i sedam zamenika i iz razloga praktičnosti, ali i finansijskih, ide uvek samo sedmoro ljudi, zato što imamo sedam glasova. Nema potrebe da idu i zamenici članova, sem ako ne ide neki član, onda ide zamenik. U tih sedam članova su tri poslanika iz opozicije i četiri poslanika iz redova vladajućih stranaka. Uz mene, kao šefa delegacije, koja sam iz Srpske napredne stranke, neki poslanici su išli prvi put, tu je gospođa Elvira Kovač iz SVM, Dunja Simonović Bratić iz SPS-a, koja je isto već bila član delegacije. Išao je kolega Aleksandar Mirković, koji je iz isto SNS-a, ali je prvi put član delegacije, i troje poslanika iz opozicije - Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde, Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije i gospodin Vladimir Đorđević iz koalicije NADA”, rekla je ona.

Pantić Pilja je istakla da je delagacija u startu imala dogovor i da je ona kao šef delegacije napomenula da zaista očekuje da po ovom pitanju nema razmimoilaženja i da očekuje da svi glasaju protiv, a da po okončanju glasanja svi izađu iz sale, što se i desilo.

“Ne mislim da sam trebala da ustanem i da se osmehujem gospođi Dori Bakojani i svima njima koji ćute u pogromu srpskog naroda, tako da ako je opomena bila kazna za moj govor, ja mislim da sam zaista dobro odradila svoj posao i pričala o interesima našeg naroda i naše države”, ističe ona.

Pantić Pilja dodaje da debata u Savetu Evrope funkcioniše tako što se svi prijave ko hoće da debatuje na tu temu, ali da nisu svi stigli da pričaju, kao i da se nisu svi ni prijavili.

“Poslanik iz Narodnog pokreta Srbije se nije prijavio na spisak. On je rekao da je prvi put tu i da misli da neće ni stići da priča, iako sam mu ja skrenula pažnju da i ako se ne stigne, da taj govor bude istaknut na sajtu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i da se vidi to što si hteo da kažeš. Neću da ulazim u njegove razloge, da sam bila iznenađena kao šef delegacije, jesam, ali ja ne mogu nekog da nateram. To je njegova politička odluka, da li je bila pametna ili ne, nisam sigurna. Ali, u svakom slučaju, svi su glasali protiv, svi su napustili salu posle sramnog glasanja”, navodi ona.

Pantić Pilja dodaje da je sem te sednice plenuma, koja se desila u utorak, pre toga su imali sastanke naših grupa našeg komiteta, gde su svi ostali diskutovali na svojim komitetima.

“Tako je, na primer, na pravnom komitetu trebao da se usvoji zaključak o mišljenju gospođe Bakojani i tu su diskutovali gospođu Dubravka Filipovski, koja je isto išla kao zamenik člana delegacije, i gospodin Aleksandar Mirković. Oni su diskutovali i glasali protiv, kao i kolega sa Kipra. Onda, na komitetu za jednakost, gde se isto usvajao zaključak, Jelena Milošević i članovi iz Stranke slobode i pravde su glasale protiv”, zaključuje ona.

Profesor Slobodan Orlović je rekao da nije siguran da je srpska delegacija u Savetu Evrope mogla da uradi više, te da intimno on to nije ni očekivao.

“Lepo ste povezali Briselski sporazum iz 2013. godine sa ovim datumom održavanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i verovatno budućeg prijema Kosova u Savet Evrope. Naime, tad čini mi se da sve i počinje. Taj sporazum nije istorijski, kako ste ga nazvali, nego ja bih ga prvo nazvao neustavnim. On nije u skladu sa našim Ustavom, a kosovski Albanci kažu da nije u skladu ni sa njihovim ustavom, no oni ga ipak ocenjuju, a naš Ustavni sud je čak odbio i da ga ocenjuje”, objašnjava on.

Prof. Orlović kaže da se slaže sa time da pominjana Zajednica srpskih opština nije sprovedena i da se to udugovlači u nedogled, jer Briselski sporazum jeste neki plan rada za budućnost.

“Međutim, pored te potrebe ili plana da se formira Zajednica srpskih opština, koja nije nešto posebno, nije ni entitet, to je nekakva nadograđena lokalna samouprava, tamo su neke važnije odredbe sprovedene. Znate, po tom Briselskom sporazumu održani su izbori po kosovskim zakonima, a znamo kako je to mučno izgledalo. Sudska vlast je potpuno apsorbovana u kosovski pravosudni sistem, kao i policija”, navodi on.

Prof. Orlović dodaje da je ostalo ovo što kvantitativno ima najviše članova u tom Briselskom sporazumu, a nije sprovedeno i ne zna se kad će, jer u tom u tom dokumentu nije ni bilo nikakvih rokova.

“Ako se vratimo u ovo sadašnje vreme, mi od tog Briselskog sporazuma do sada imamo niz akata, gde se pod plaštom postizanja kompromisa i vođenja pregovora zapravo Srbija odriče svega, a Albanci dobijaju sve. To je korak po korak puzajuće, ili kakvo već, priznanje kosovske nezavisnosti. A sve pod plaštom nekakve “normalizacije”, koja uopšte nije ni međunarodno pravni, niti naš domaći pravni izraz, već to jedna politička ili politikanska floskula”, objašnjava on.

Prof. Orlović kaže da mi ne znamo šta se po tom “normalizacijom” odnosa između Srbije i Kosova podrazumeva, a da se on boji da će to biti priznanje Kosova.

“I pre godinu dana mi smo imali finiš ovoga što nam se sada dešava. To su tzv. francusko-nemački predlog, odnosno Briselski sporazum, i njegov aneks za sprovođenje, Ohridski sporazum, koji je u martu usmeno prihvaćen. Barem tako kažu svedoci, mi nemamo to potpisano, kao ni njegov bazni sporazum, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa. U tom sporazumu, usmeno prihvaćenom od strane našeg pregovarača, nedvosmisleno piše da se Srbija neće protiviti kosovskim evropskim integracijama, odnosno, rekao bih koracima gde Kosovo postaje ravnopravni međunarodni subjekt. To je upravo ovo sada što se dešava i zato ja nisam bio optimista da naša delegacija može išta da uradi, niti koga da ubedi, osim pojedinaca, nekolicine njih. Jer je to, zapravo, jedna logična pravna i politička posledica onoga što je prihvaćeno godinu dana ranije”, zaključuje on.

Bojan Bilbija je rekao da je gospođa Pantić Pilja imala sjajan govoru u Strazburu, gde je održala lekciju iz međunarodnog prava i iz političke čestitosti, kako kaže, svim onim licemerima koji su se tamo okupili.

“Već samo po sebi, to jedna velika pobeda Srbije i videćete, kako vreme bude prolazilo, biće sve veća i veća, jer je neko imao hrabrosti da to kaže javno svima njima u lice i to će ostati zapisano”, istakao je on.

Bilbija je dodao da je govor svih naših predstavnika trebao da bude predat, ako već nije bio čitan, da bi i on ostao, te da je prava šteta što neko nije iskoristio tu mogućnost.

“Tu je sve čisto - pravno, moralno, istorijski, na bilo koji način, naša pozicija je apsolutno čista i mislim da je to jako važno. Takođe bih primetio i pozdravio izuzetan govor Jelene Milošević iz Stranke slobode i pravde. Dakle, jedne čiste opozicije, koja se ni u čemu ne slaže sa vlašću, ali kada se govori o nacionalnim i državnim pitanjima, ja sam čitao pažljivo njen govor, i to dva puta sam ga pročitao, nisam prosto očekivao, možda poučen nekim iskustvima kako oni su pristupali nekim ranijim pitanjima, kada su išli u Brisel, ovo je bilo sjajno”, ističe on.

Bilbija je pohvalio i i govor Elvire Kovač, kao i gospođe Bratić, te rekao da to pokazuje kako naše hrabre žene mogu da čine velike stvari stvari i u međunarodnoj politici.

“Ali mogu i da održe lekciju svim tim stvarno odvratnim licemerima. Šta rade sa jednom malom zemljom, kako ih nije sramota, koje su to pare koje stoje iza toga? Kako možete da kupite nekoga, da jednu zemlju uništava? Sad sam čuo večeras da će oni Kurtija da zovu na proslavu 75 godina Saveta Evrope, da bude govornik na proslavi. Pa, on ne bi smeo ni konobar tamo da bude, a kamoli da on govori, da on drži banku”, navodi on.

Bilbija dodaje da to pokazuje u kakvom svetu živimo pokazuje i da su još pre desetak godina neke krajnje negativne tendencije počele da se dešavaju u Evropi i u Savetu Evrope

“U Evropskom parlamentu se donose rezolucije koje nemaju nikakvog smisla, osim što imaju taj neki uski politički interes, očigledno lobistički interes. Zato sam i pomenuo taj novac. Koliko košta to da ljudi pljunu i na međunarodno pravo i na same sebe? Kako mogu svoju decu da pogledaju u oči kad se vrate kućama”, pita se on.

Bilbija podseća da, kada govorimo o Briselskom sporazumu, nije niko bio naivan kada ga je potpisivao.

“To je bilo pre 11 godina, kad su sve ove užasne užasne stvari počele da se dešavaju. Srbija je tada imala samo dva izbora, mogla je bira da bude potpuno izolovana tada, jer je to bio zahtev, znači, kaznićemo vas najstrašnije, ili da pokuša da dobije tu Zajednicu srpskih opština, za koju smo takođe pretpostavljali, a već kroz godinu, dve ili tri bili sigurni da nikada neće doći”, kaže on.

Bilbija kaže da imamo u ruci još jedan potpuno čist papir, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 12 44, koju su prekršili i pogazili najstrašnije.

“Imamo Briselski sporazum, koji su sami doneli i sami pogazili, isto kao i rezoluciju 12 44. Pa, ona je na zahtev svih tih zapadnih sila doneta, oni su tražili tu rezoluciju i kažu sada da je zastarela rezolucija. Može da bude i 100 godina, ta rezolucija neće zastariti, dok se po propisima po međunarodnom pravu ne donese nova”, ističe on.

Bilbija kaže da bez obzira na to šta će da se desi i u Strazburu 16. i 17. maja i u Njujorku 2. maja, kada će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, Srbije je već sada po pobednik.

“Samim tim što će se naći jedan nemmali broj zemalja, pogotovo u Njujorku, koji će stati uz Srbiju. To će biti ogromna pobeda naše zemlje, moralna, ali i pravna, bez obzira na ishod glasanja.Najveća u poslednjih desetak godina pobeda i mislim da će ta pobeda označiti jedan Rubikon, koji će tada biti pređen i kada ćemo krenuti u neke sasvim drugačije tokove”, ukazuje on.

Bilbija dodaje da mi moramo da vodimo računa da braneći Srbiju, ne ugrozimo Srbiju i ne srušimo je u potpunosti.

“A to je ono što bi neko hteo, da mi izgubimo živce, da porušimo sve, kao deca, znate kad pobacaju igračke. I borićemo se, što se kaže, na ivici žileta, nećemo da idemo lakim putevima, nego onim najtežim i na kraju ćemo pobediti, videćete, ubedljivije nego ikad”, zaključuje on.

Pantić Pilja je rekla da se na Ohridski sporazum poziva i Dora Bakojani, ali da pre toga imamo i Rezoluciju 12 44 Ujedinjenih Nacija, pa i prvi Briselski sporazum.

“Hoćemo li da primenjujemo međunarodno pravno parcijalno? Hoćemo li samo sporazume koji nisu potpisani, ali su obavezujući ili neobavezujući ili nećemo da primenjujemo ono što je odavno potpisano”, pita se ona.

Celu emisiju možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.