Drugi dan Tesla global foruma: Kako rešiti kosovsko pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi dan Tesla global foruma: Kako rešiti kosovsko pitanje

Drugi dan sajber kampa ovogodišnjeg Tesla global foruma koji se održava na Andrevlju na Fruškoj gori, posvećen je uglavnom geopolitičkim temama. O jednoj od trenutno najvažnijih, o Kosovu i Metohiji govorio je Dušan Proroković iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku. On smatra da u rešavanju kosovskog pitanja iz geopolitičkog ugla nema ništa novo.

Cilj Zapada, a pre svega Sjedinjenih američkih država i dalje je legalizacija statusa pokrajine i otvaranje puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ulazak Kosova i Srbije u NATO.

Da im je projekat Kosova propao ne smeju da priznaju kaže za RTV Dušan Proroković. Objašnjava da na Kosovu jedino cveta korupcija. Tradicionalno albansko društvo je razbijeno, a sve to izaziva nezadovljstvo i proizvodi radikalizam, koji može biti opasan za region.

Proroković ističe da se kosovsko pitanje mora posmatrati kao deo procesa raspada SFRJ. Nekadašnja država se rasparčala po Badinterovim principima. Sada je važno znati da li ti principi i dalje važe.Da li i dalje imamo šest nezavisnih država ili ne. Ako ti principi više ne važe, onda se mora ponovo pregovarati o granicama ocenjuje Proroković.

Rešenje kosovskog pitanja po njemu je istorijski proces. Srbija nije najodgovornija pa time ni najpozvanija da čini kompromise ističe on. Rešenje će biti stvar dogovora velikih sila , Sjedinjenih američkih država, Rusije, Kine.

Važnu ulogu imaće i Indija. Evropska unija je propustila priliku i ona će ubuduće morati da se bavi svojim unutrašnjim podelama. Razgraničenje kao jedno od rešenja niko neće prihvatiti rekao je izmđu ostalog Dušan Proroković saradnik beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na Tesla global forumu razgovori o Crnoj Gori, gosti iz "Beogradskog sindikata"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2019, 13:40

Ovogodišnji sajber kamp kojim je na Andrevlju na Fruškoj gori započeo sedmi po redu Tesla global forum, uglavnom protiče u znaku promišljanja o najaktuelnijim geo političkim temama , važnim pre svega za naš region. Mladi iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i dijaspore, o tome mogu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.