Drevs za razgovor sa Srbima na severu Kosova

Izvor: Blic, 13.Mar.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevs za razgovor sa Srbima na severu Kosova

- Srpske i kosovske vlasti radi trajnog rešenja problema na severu Kosova moraju da razgovaraju i s tamošnjim Srbima, izjavio je komandant Kfora Erhard Drevs.

"Smatram da je neophodno da dve strane ne razgovaraju samo o ljudima na severu Kosova, nego i s njima. Bez njih neće biti trajnog rešenja problema", rekao je Drevs za nedeljnik nemačke vojske Bundesver aktuel (Bundeswehr aktuell).

Drevs smatra da ima još mnogo toga da se uradi radi rešenja problema i da obe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strane moraju da pokažu više spremnosti za kompromis.

"Istinski dijalog vodi se u neformalnoj zoni ili preko medija. Tu još ima puno toga da se uradi. Obe strane moraju da pokažu više spremnosti na kompromis, što je teško jer se i Beograd i Priština stalno ukopavaju u svojim maksimalnim zahtevima. Bez međunarodnog prisustva i odgovarajućeg međunarodnog pritiska, dve strane vrlo

verovatno ne bi ni razgovarale", kazao je Drevs.

Komandant Kfora ocenio je da se sada uz posredovanje EU vode samo pregovori o tehničkim pitanjima.

Govoreći o severu Kosova, Drevs je ocenio da je to područje u kojem se još ne sprovodi pravo i zakon i da su "srpske paralelne vlasti i dalje nadmoćnije", kao i da se "organizovani kriminal kreće u jednom prostoru koji je u velikoj meri bez zakona".

Nemački general podsetio je da ljudi svakodnevno stoje na jednoj (otvorenoj) barikadi i sprečavaju slobodu kretanja, što je kako je ocenio neprihvatljivo.

General je naveo da se u mnogim razgovorima širom Kosova uverio da je stanovništvo na severu Kosova pod snažnim pritiskom i uticajem srpskih nacionalista.

Povezane vesti: Sklonjena blokada, Euleks se vratio nazad ka Zubinom Potoku Stefanović: S Kuperom o zaustavljanju zloupotreba Prištine Drevs: Ne verujem u Tadićevu izjavu dok ne vidim rezultate Pres konferencija, umesto sednice Skupštine Srba sa severa Sutra sednica skupština opština sa severa Kosova
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.