Najnovije vesti
Vesti Politika
Drevs za razgovor sa Srbima na severu Kosova

Drevs za razgovor sa Srbima na severu Kosova

- Srpske i kosovske vlasti radi trajnog rešenja problema na severu Kosova moraju da razgovaraju i s tamošnjim Srbima, izjavio je komandant Kfora Erhard Drevs.

223688_185563erharddrevsapff
223688_185563erharddrevsapff

Drevs smatra da ima još mnogo toga da se uradi radi rešenja problema i da obe strane moraju da pokažu više spremnosti za kompromis.

"Istinski dijalog vodi se u neformalnoj zoni ili preko medija. Tu još ima puno toga da se uradi. Obe strane moraju da pokažu više spremnosti na kompromis, što je teško jer se i Beograd i Priština stalno ukopavaju u svojim maksimalnim zahtevima. Bez međunarodnog prisustva i odgovarajućeg međunarodnog pritiska, dve strane vrlo

verovatno ne bi ni razgovarale", kazao je Drevs.

Komandant Kfora ocenio je da se sada uz posredovanje EU vode samo pregovori o tehničkim pitanjima.

Govoreći o severu Kosova, Drevs je ocenio da je to područje u kojem se još ne sprovodi pravo i zakon i da su "srpske paralelne vlasti i dalje nadmoćnije", kao i da se "organizovani kriminal kreće u jednom prostoru koji je u velikoj meri bez zakona".

Nemački general podsetio je da ljudi svakodnevno stoje na jednoj (otvorenoj) barikadi i sprečavaju slobodu kretanja, što je kako je ocenio neprihvatljivo.

General je naveo da se u mnogim razgovorima širom Kosova uverio da je stanovništvo na severu Kosova pod snažnim pritiskom i uticajem srpskih nacionalista.