Drecun: Priština se sprema za dugotrajnu destabilizaciju

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Priština se sprema za dugotrajnu destabilizaciju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Priština ne želi da se situacija na Kosovu stabilizuje, a preusmeravanjem nezadovoljstva ka Srbima, skreće se pažnja sa važnih problema. "Umesto da Albanci protestuju zbog lošeg života i malih primanja, oni spaljuju robu koja stiže iz Srbije", kazao je Drecun.

"Priština bi volela da stvori utisak da situacija izmiče kontroli. To >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je jedna politička zamka u koju Beograd ne sme da upadne", kazao je Drecun u Novom danu.

On je naglasio da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj "uspeo da nametne novu strategiju".

"...koja kaže da Srbiju treba naterati da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Na žalost, ta situacija podrazumeva da situacija bude što gora, jer prvo, može da time stekne političke poene, a drugo, može stalno da nalazi povode za nekakve nasilne akcije i da skreće pažnju albanske javnosti s pravih problema. To je oprobana taktika", rekao je Drecun.

Kako je rekao, umesto da Albanci protestuju zbog lošeg života i malih primanja, oni spaljuju robu koja stiže iz Srbije.

"Sva ta nezadovoljstva prema vlastima u Prištini sada treba da preusmeriti prema Srbima i nealbancima", dodao je.

Gost N1 kaže i da je hapšenje Srba u Kosovskoj Mitrovici politički potez.

"Ako hapsite pripadnika KPS-a, koji je i ranije bio privođen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića bez ovakve akcije, realno je da je i ovog puta taj posao mogla da odradi regularna, Kosovska policija. Ali je politički bilo potrebno da to budu specijalne jedinice Rosu", rekao je Drecun.

On je rekao da je Kfor dozvolio da pripadnici Rosu uđu na sever Kosova.

"Kada je Aleksandar Vučić rekao da su registovani pokreti, oni kažu da nije bilo aktivnosti kosovskih bezbednosnih snaga...Kfor veoma dobro zna šta se dešava na Kosovu i Metohiji, oni imaju timove koji stalno krstare Kosovom i ne može da se kaže da su oni neobavešteni. Oni su jednostavno pustili da uđe specijalna jedinica...Kfor zna koliko je osetljiva politička situacija, te je morao da predupredi takve aktivnosti", rekao je Drecun.

Država ima strategiju delovanja

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM kaže i da je manevarski prostor Srbije mali, ali da je država regulisala strategiju delovanja.

"Sprovode se diplomatske aktivnosti prema prijateljskim zemljama pre svega, i koje imaju mogućnosti da izvrše pritisak na Prištinu. Ana Brnabić je rekla da će na takozvanom pravnom planu biti preduzete mere, preko EU, zbog toga sto je nametom od 100 posto povređen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i preko Cefta, jer je i on prekršen", kazao je Drecun.

Treći nivo aktivnosti, kaže, podrazumeva da "Srbija smiri srpski narod", kako ne bi, dodao je, došlo do neke situacije i da se odgovornost prebaci na srpsku stranu.

"U četvrtom pravcu delovanja, ide se na to da Srbija stvori uslove da, ukoliko dođe do ugrožavanja opstanka srpskog naroda, da nema hleba, mleka, lekova, da će pomoći Srbima da prežive tamo", naglasio je Drecun.

Peta stvar je, dodao je, preventivna.

"Aleksandar Vučić je rekao da je snažna poruka Albancima da, ukoliko bi pomislili da ugroze živote srpskog naroda, da je to granica koju Srbija neće dozvoliti da bude pređena. I da ako Kfor neće uraditi, da ćemo mi to uraditi", rekao je i pojasnio da to podrazumeva da, ako dođe do nasilja nad Srbima, na koje Kfor ne bude regovao, da će Srbija odreagovati.

"A mi sve činimo da do toga ne dođe...Ono što je bitno je da Kfor ima mandat da spreči da se to desi, i mi to od njih tražimo", naglasio je Drecun.

Dodaje da situacija i događaji poslednjih dana govore da se Priština sprema za "dugotrajno destabilišuće dejstvo".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Srbija mora reagovati ako Kfor ne uspe da zaštiti Srbe

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2018

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je "jedna od stavki u strategiji Srbije povodom trenutnih dešavanja na Kosovu - preventivna", i pojasnio da će, ako dođe do nasilja nad Srbima, na koje Kfor ne bude regovao, "Srbija odreagovati"..."(Predsednik...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.