Vesti

0

Drecun: Srbija mora reagovati ako Kfor ne uspe da zaštiti Srbe

Autor: SA

Izvor: Beta

Drecun: Srbija mora reagovati ako Kfor ne uspe da zaštiti Srbe

Izvor: Foto: Beta/AP/Bojan Slavkovic


"(Predsednik Srbije) Aleksandar Vučić je rekao da je snažna poruka Albancima da, ukoliko bi pomislili da ugroze živote srpskog naroda, da je to granica koju Srbija neće dozvoliti da bude pređena. I da ako Kfor neće uraditi, da ćemo mi to uraditi", rekao je Drecun za N1 i pojasnio da to podrazumeva da, "ako dođe do nasilja nad Srbima, na koje Kfor ne bude regovao, da će Srbija odreagovati".

"A mi sve činimo da do toga ne dođe... Ono što je bitno je da Kfor ima mandat da spreči da se to desi, i mi to od njih tražimo", naglasio je Drecun.

On je rekao da situacija i događaji poslednjih dana govore da se Priština sprema za "dugotrajno destabilišuće dejstvo".

"Sprovode se diplomatske aktivnosti prema prijateljskim zemljama pre svega, i koje imaju mogućnosti da izvrše pritisak na Prištinu. (Premijerka Srbije) Ana Brnabić je rekla da će na takozvanom pravnom planu biti preduzete mere, preko EU, zbog toga što je nametom od 100 odsto povređen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i preko Cefta, jer je i on prekršen", kazao je Drecun.

Najavio je da će premijerka Srbije najkasnije do ponedeljka pokrenuti "pravne mere" povodom kršenja sporazuma.

Jedan od pet nivoa aktivnosti, kako je rekao, podrazumeva da "Srbija smiri srpski narod", da ne bi došlo do "neke situacije" i da se odgovornost prebaci na srpsku stranu.

Kako je rekao jedan od pravaca delovanja, "ide na to da Srbija stvori uslove da, ukoliko dođe do ugrožavanja opstanka srpskog naroda, da nema hleba, mleka, lekova, pomogne Srbima da prežive tamo".

Rekao je i da znači i stvaranje uslova za opstanak nealbanskog stanovništva, obezbeđivanjem dovoljnih i adekvatnih zaliha (prehrambenih i drugih proizvoda).

"Priština bi volela da stvori utisak da situacija izmiče kontroli. To je jedna politička zamka u koju Beograd ne sme da upadne", kazao je Drecun u emisiji Novi dan.

On je naglasio da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj "uspeo da nametne novu strategiju".

Prema njegovim rečima, ta stategija "kaže da Srbiju treba naterati da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Na žalost, to podrazumeva da situacija bude što gora, jer prvo, može da time stekne političke poene, a drugo, može stalno da nalazi povode za nekakve nasilne akcije i da skreće pažnju albanske javnosti s pravih problema".

"To je oprobana taktika", rekao je Drecun, navodeći da, umesto da Albanci protestuju zbog lošeg života i malih primanja, oni spaljuju robu koja stiže iz Srbije.

"Sva ta nezadovoljstva prema vlastima u Prištini sada treba preusmeriti prema Srbima i nealbancima", dodao je.

Prema njegovim rečima, jučerašnje hapšenje Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici je politički potez.

"Ako hapsite pripadnika KPS-a, koji je i ranije bio privođen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića bez ovakve akcije, realno je da je i ovog puta taj posao mogla da odradi regularna, Kosovska policija. Ali je politički bilo potrebno da to budu specijalne jedinice Rosu", rekao je Drecun.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR