Drecun: Odgovara nam stav Španije o Kosovu

Izvor: B92, 30.Jan.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Odgovara nam stav Španije o Kosovu

Beograd -- Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da Španija insistira na stavu nepriznavanja samoproglašene države Kosovo.

Komentarišući pismo Španije Evropskoj komisiji, u kome se navodi da "Kosovo nije deo procesa proširenja" zapadnog Balkana, rekao je da Španija ne prihvata stav da se Srbija ucenjuje.

"Španija zapravo insistira na stavu nepriznavanja samoproglašene države Kosovo i ne želi da dozvoli da u bilo kom formatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se izađe iz tog statusno neutralnog okvira. S druge strane, Španija insistira na tome da se članstvo balkanskih država u Evropskoj uniji ne može koristiti za rešavanje političkih problema. To znači da Španija ne prihvata stav da se Srbija ucenjuje, da se zarad članstva u EU odrekne Kosmeta, odnosno da prizna tu samoproglašenu državu, već Španija insistira da se pre toga reši taj kosovski problem", rekao je Drecun za TV Pink.

On mislim da to nama odgovara, jer u više navrata državno rukovodstvo Srbije, uključujući i predsednika Republike, reklo da mi želimo dogovorno da rešimo taj problem sa Albancima.

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj je u pismu evropskom komesaru za proširenje, Johanesu Hanu, naveo da je Priština zabrinuta zbog neizvesnosti evropske perspektive u novoj strategiji Evropske komisije, a Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da Priština tu ne može suštinski da bilo šta preduzme.

"Ono što je veoma značajno je da unutar mehanizma EU dođe do internih komunikacija kako bi se prevazišli ovi problemi oko najavljene strategije, a mislim da će, zahvaljujući angažmanu pre svega Savezne Republike Nemačke, doći do nekog kompromisa oko strategije i da ćemo već 6. februara, kao što je i najavljeno, dobiti jasnu strategiju proširenja sa jasnim vremenskim okvirima, pre svega za Srbiju i Crnu Goru", rekao je Đukanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.