Drecun: Nastavak dijaloga u Brisel znak da se situacija stabilizuje

Izvor: RTS, 02.Feb.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Nastavak dijaloga u Brisel znak da se situacija stabilizuje

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za RTS kaže da je razumna odluka da se ne daju izjave nakon sinoćnog dijaloga u Briselu, koji je održan na najvišem nivou.
Gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun je rekao da je najvažnija poruka koja se šalje da se situacija stabilizuje i da se mirnim putem problemi rešavaju.

"Imajući u vidu da smo imali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << provokativnu izjavu Hašima Tačija koja je odudarala od onoga što je dogovoreno, onda je ovo razumna odluka da se ne izlazi sa izjavama", istakao je Drecun.
Trojni sastanak, na kome su bili predstavnici Beograda i Prištine, nije trajao ni pola sata, a Drecun objašnjava da sastanci neće trajati dugo pošto će biti česti kontinuirani sastanci.
"Mislim da ćemo imati kontinuirane sastanke i da neće trajati tako dugo kao kada se postizao prvi Briselski sporazum. Razgovara se o konkretnim temama, obe strane su bile konstruktivne, nije bilo pitanje koje Priština pokušava da nametne, a to je proglašenje nezavisnosti", smatra Drecun.
Govoreći o spekulacijama da će Hašim Tači i Isa Mustafa u Brisel doći sa papirom kojim će tražiti da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Drecun je istakao da to nije bilo realno i da o tome ne bi trebalo ni da se razgovara.
"Oni su mogli Mogerinijevoj da predstave neko svoje mišljenje i da okvir izađe iz statusno neutralnog i statusa Kosova, ali da je ona prenela to, to bi bilo odbijeno. Pokušaj Prištine da natera Beograd da odustane od procesa formiranja ZSO bi blokiralo i odnose", rekao je Drecun.
Razgovaralo se o konkretnim pitanjima, koja mogu da ugroze stabilnost, o situaciji na severu Kosova, pravosuđu, engergetici, gde su stvari odmakle, rekao je Drecun.
"Postoji mogućnost dogovora i Zajednica srpskih opština, da se razgovara i o tome kako da se realizuje ZSO", dodaje Drecun.
Smatra da je ZSO ključni, temeljni stub razgovora u Briselu.
"Temeljni stub razgovora u Briselu jeste ZSO, ali i ključna tačka razilaženja između Beograda i Prištine, jer Priština ne želi da realizuje ono što je prihvatila. ZSO mora da se formira, to je jedini mehanizam da se srpski narod na KiM zaštiti, ekonomska perspektiva, bezbednost i Srbija će zvanično biti tako prisutna na Kosovu preko tog mehanizma, koji neće osporavati deo međunarodne zajednice", zaključio je Drecun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Dijalogom se šalje poruka da se situacija stabilizuje

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Feb.2017

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun ocenio je danas da je najvažnija poruka koja se šalje iz Brisela nastavkom dijaloga da se situacija stabilizuje i da se mirnim putem problemi rešavaju...On je za RTS kazao i da je razumna odluka da se ne daju izjave posle sinoćnog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.