Dobra cena obradovala malinare na KOSOVU I METOHIJI: Meštani sela Sušići se nadaju dobrom rodu

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 15:26

Dobra cena obradovala malinare na KOSOVU I METOHIJI: Meštani sela Sušići se nadaju dobrom rodu

Tek poslednjih godina uzgajanje ovog voća je doživelo procvat u južnoj srpskoj pokraini

Najava  dobre cene crvenog zlata, obradovala je i srpske voćare koji se malinarstvom bave na Kosovu i Metohiji. Ljubiša Rakinac iz sela Sušići kod Štrpca, zadovoljan je ovogodišnjim rodom i uprkos svemu očekuje dobar plasman.

- Prve sadnice sorte miker posadio sam 2008. godine i za kratko vreme uz svesrdnu pomoć dr Aleksandra Leposavića iz Instituta za voćarstvo iz Čačka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << počelo se ostvarivanjem  rekordnih prinosa, od čak  31,5 tona po hektaru. Kvalitet plodova je zaista odličan, jer Sušići se nalaze na Jezerskim planinama i klima je izuzetno povoljna - rekao je Ljubiša.

Malinarstvo je tek poslednjih godina doživelo procvat među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Na teritoriji opštine Štrpce maline gaji oko 800 porodica, a površina pod zasadima ove voćke povećala se nekoliko puta.

- U organizaciji i prihvatu ubranog crvenog blaga pomaže nam Dobrivoje Stevanović, vlasnik hladnjače iz Štrpca na vrhu Šar planine . Zhavaljujući toj hladnjači, ne brinemo za otkup, cena varira iz godine u godinu, ali nadamo se da ćemo ove godine biti zadovoljni. Samo da se berba  uspešno završi. Ovo su fabrike pod otvorenim nebom i sve je neizvesno do trenutka dok maline ne završe u gajbicama - kaže malinar sa juga Srbije.

Iz loklane samouprave poručuju da je cilj dodatno povećanje površine na kojima će biti posađene maline, a za one koji se odluče na ovaj korak poljoprivredne proizvodnje obezbeđene su i brojne subvencije. Osim  malinarstva, koje je izvor prihoda mnogim prorodicama, razvijena grana je i turizam zbog blizine poznatih planina. Na teritoriji opštine Štrpce trenutno živi oko 11.000 Srba i 3.000 Albanaca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.