Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2016, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Nedostaje mehanizam za povraćaj imovine raseljenih

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se u Srbiji trenutno nalazi 204.049 interno raseljenih osoba iz južne srpske pokrajine, ističući da je povratak Srba i nealbanaca na KiM limitiran nedostatkom mehanizma za povraćaj uzurpirane imovine.

Đurić je, na trećem regionalnom forumu na visokom nivou o trajnim rešenjima za raseljene osobe sa KiM, rekao da je i posle 17 godina od završetka sukoba u južnoj srpskoj pokrajini i dalje aktuelan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << problem raseljenih osoba.

Prema njegovim rečima proteklih godina za zbrinjavanje interno rasljenih i poboljšanje njihovog položaja iz budžeta Srbije izdvojena su velika sredstva i urađene su strategije za podršku njima, a, kako je dodao, pomoć je došla i iz Evropske unije kroz IPA fondove.

Ipak, Đurić je naglasio, uprkos svim naporima, problem ostaje, jer interno raseljene osobe ne mogu da ostvare svoja individualna prava u mestu porekla.

Zato se to pitanje ne može rešiti bez koordinisanog seta aktivnosti svih zainteresovanih strana, a kako bi se uspostavio adekvatan implementacioni okvir na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić.

"Činjenica je da 17 godina posle sukoba ta lica nemaju prava da se slobodno vrate u svoj dom, da im se vrati oduzeta imovina, ili da budu obeštećeni za onu koja ne može da bude vraćena. To nas sve obavezuje da u dobroj veri nastavimo da konsturktivno i pravovremeno radimo na uapređenju njihovog položaja", rekao je Đurić.

On je dodao i da se postavlja pitanje poštovanja preuzetih obaveza realizacije dogovorenih mera iz usvojenih akcionih planova, ukazujući na pojedine članove tehničke radne grupe u Prištini.

Đurić je istakao i da je povratak Srba i nealbanaca limitiran nedostatkom mehanizma za povraćaj uzurpirane imovine, poručujući da se ne sme dozvoliti da Skopska inicijativa postane samo forum za razmenu mišljenja.

On je pozvao sve učesnike inicijative da nastave sa realizacijom dogovorenih mera i akcionih planova u skladu sa dogovorenim principima i rokovima, ali i međunarodne činioce na Kosovu i Metohiji da aktivno podrže napore za rešavanje problema raseljenih osoba.

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić učesnicima konferencije govorio je o projektu "Sunčana dolina", konstatujući da je to prvi uspešan projekat za povratak raseljenih osoba.

Prema njegovim rečima proteklih godina brojne institucije su se bavile procesom i rešavanjem problema raseljenih osoba, pri čemu je bilo više neuspeha, poput praznih naselja Babuša, Babljak, Klobukara, Zočište.

Projekat "Sunčana dolina", kako je rekao, daje odgovore na sva važna pitanja koja postavljaju raseljeni - gde će i u kakvim usliovima da žive, da li će imati mogućnost zaposlenja, zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju, kakva će im biti bezbednost i sigurnost za povratak...

"Važno je da mi i danas i u narednom periodu, kroz procese koje imamo, obezbedimo sve zakonom preuzete obaveze kako bi projekat 'Sunčana dolina' bio uspešan i kako bi to bio projekat koji će pomoći procesu pomirenja koji nam je preko potreban", rekao je Jevtić.

Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Andrej Majn istakao je da je važno prepoznati Skopsku inicijativu kao proces za nalaženje rešenja za raseljene osobe.

"Zato je delovanje ključna reč i veoma je važno što su sve delegacije spremne da na jednom papiru iznesu sve svoje namere i planove za naredne dve ili tri godine i identifikuju načine postizanja svih sveobuhvatnih rešenja", rekao je Majn.

Prema njegovim rečima potrebno je otići korak dalje i ubrzati proces, odnosno detaljno razmotriti dalji rad konkretnih radnih gupa.

"Potrebno je da formiramo manje radne grupe unutar određenog roka koje će raditi na konkretnim temama, ali za kraći vremenski rok", ocenio je Majn.

Kako je dodao, potrebno je napraviti prioritete kako bi delovanje bilo delotvornije.

Ključno je da međunarodni činioci sami preduzmu odgovornost za proces, izrade jasne strategije i što više pomognu u izgradnji kapaciteta i koordinisanju aktivnosti, rekao je Majn.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard smatra da je faza sprovđenja Skopske inicijative najvazniji deo procesa, koji će dovesti do opipljivh rešenja raseljenih osoba sa Kosova i Metohije.

"Podržavamo i posvećujemo se vašoj daljoj saradnji u tom procesu. i dalje ćemo podržavati institucije. Misija OEBS na Kosovu će i dalje pružati podršku u organizovanju neophodnih radionica kako bismo pomogli u ovoj fazi sprovođenja", rekao je Burkhard.

Prema njegovim rečima sledeći forum na visokom nivou krajem godine biće mogućnost da se analizira dokle se stiglo u procesu sprovođenja rešenja za raseljene osobe.

"Vaša puna posvećenost je kljucna sa uspeh ostvarivanja prava raseljenih da se vrate u mesto porekla ili da se lokalno integrišu. Misija OEBS će i dalje biti poseećena ovoj međuinstitucionalnoj incicijativi", poručio je Burkhard.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Đurić: Nema signala iz Brisela o novim pritiscima zbog KIM

Izvor: Večernje novosti, 14.Jun.2016

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KIM negirao je navode o dodatnim uslovljavanjima evropskog puta Srbije članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KIM Marko Đurić negirao je danas navode pojedinih medija o dodatnim uslovljavanjima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.