Đurić: Međunarodne misije na KiM da zaustave talas nasilja prema Srbima

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 12:59

Đurić: Međunarodne misije na KiM da zaustave talas nasilja prema Srbima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da zahteva od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da hitno preduzmu mere i radnje iz svojih nadležnosti i mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN da delujući direktno i preko privremenih institucija samouprave u Prištini zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima.
"Napadi u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekoliko dana pokazuju da su Srbi na KiM u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi danas i da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno reše ovaj problem", navodi Marko Đurić u saopštenju.

Zato je, kako kaže, "neophodno da Kfor, Unmik, Euleks i drugi međunarodni akteri u pokrajini ispune svoj mandat i zarade plate koje dobijaju, a ne da sede po prištinskim restoranima dok ekstremisti nekažnjeno ugrožavaju one za čiju su bezbednost i prava odgovorni".
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju. To je treći napad na povratnike u Klini i Istoku u poslednja tri dana. Prethodno su pretili ubistvom Đorđu Đoroviću, a sinoć je kamenovana kuća povratnika Žarka Zarića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Srbi na Kosovu najprogonjenija etnička grupa u Evropi

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2020

Direktor vladine Kancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić upozorio je da nedavni napadi na Srbe na Kosovu pokazuju da su, u bezbednosnom smislu, oni danas najprogonjenija etnička grupa u Evropi...Đurić je u pisanoj izjavi zatražio od međunarodnih misija na Kosovu da hitno preduzmu mere i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.