Đurić: Međunarodne institucije na Kosovu da spreče izgradnju puta kod Visokih Dečana

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Međunarodne institucije na Kosovu da spreče izgradnju puta kod Visokih Dečana

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je danas od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče "protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje" manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u njegovoj neposrednoj blizini.

Đurić je u saopštenju naveo da je međunarodna zajednica "dužna da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva".

"Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi. I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu", naveo je Đurić a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao "neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa".

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve upozorila je ranije danas da Vlada Kosova "nezakonitim" radovima na izgradnji magistralnog puta Dečani - Plav u zaštićenoj zoni manastira, "na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Unesko na Balkanu".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.