Vesti

0

Đurić: Međunarodne institucije na Kosovu da spreče izgradnju puta kod Visokih Dečana

Autor: MIM

Izvor: Beta

Đurić: Međunarodne institucije na Kosovu da spreče izgradnju puta kod Visokih Dečana

Izvor: Foto: Z. Raš

Đurić je u saopštenju naveo da je međunarodna zajednica "dužna da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva".

"Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi. I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu", naveo je Đurić a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao "neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa".

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve upozorila je ranije danas da Vlada Kosova "nezakonitim" radovima na izgradnji magistralnog puta Dečani - Plav u zaštićenoj zoni manastira, "na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Unesko na Balkanu".

 

Srpske NVO sa Kosova: Međunarodna zajednica da spreči uništavanje Visokih Dečana

Više nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije osudilo je danas kako se navodi, nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i zatražilo od međunarodne zajednice da hitno izvrši pritisak na kosovske institucije "kako bi odustale od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama". 

Navodeći da nastavak gradnje puta predstavlja "još jedan u nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu", organizacije su ocenile da podrškom izgradnji te deonice, Vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture u Prištini "poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu niti zaštiti prava verskih zajednica". 

"Takvo arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine, još jedan je dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu. Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova? Na koji način će tada, oslobođena od svih stega, Vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava manjinskih zajednica?", piše u saopštenju.

NVO su pozvale institucije i Vladu Kosova da se vrate dijalogu sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve i da poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani a albanske NVO da osude ponašanje Vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao "najvažniji Unesko spomenik kulturne baštine". "Još jednom upućujemo apel međunarodnoj zajednici, specijalnom predstavniku EU, OEBS-u, UNMIK-u, ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, da jasno osude ovakvo ponašanje institucija Kosova i iskoriste sve poluge moći i uticaja da spreče uništavanje kulturne i verske baštine", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za razvoj ljudskih potencijala, Ekologika, NVO AKTIV, NVO Za život, Pod srećnom zvezdom Zvečan, Santa Marija, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, Žensko pravo, Omladinski klub "Wake up", Omladinsko edukativni klub "Sinergija", Centar za razvoj žena, NVO Omonia i NVO Gračanica Online.info.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je ranije danas od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče "protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje" manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u njegovoj neposrednoj blizini.

 

Ministarstvo kulture zahteva da se prekinu radovi u blizini manastira Visoki Dečani

Ministаrstvo kulture i informisаnjа izrаzilo je danas nаjdublju zаbrinutost zbog nаvodа Epаrhije Rаško-prizrenske o velikim grаđevinskim rаdovimа u blizini srpskog srednjovekovnog mаnаstirа Visoki Dečаni.

"Ovаj čin pokazuje da je manastir Visoki Dečani s prаvom nа listi ugrožene svetske kulturne bаštine, kаo i drugi srpski spomenici nа Kosovu i Metohiji", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da zahtevа dа se prekinu svi rаdovi koji nаrušаvаju zаštićenu zonu, а od Uneskа i od međunаrodnih činilаcа očekuje dа energično spreče slične аkte nа tom i drugim mestimа gde se jаvljаju nаsilni gestovi.

"Ministаrstvo je ne jednom ukаzivаlo nа neodrživost primene dvostrukih аršinа u toj oblаsti, pre svegа nа štetu srpskog nаsleđа", naveli su i dodaju da "Međunаrodne konvencije trebа dа vаže zа sve pođednаko, pа i zа takozvane kosovske vlаsti, а međunаrodni činioci su u obаvezi dа ih primorаju nа njihovo poštovаnje".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR