Dačić: Teško da će pregovori oko Kosova biti okončani u 2019.

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jan.2019, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Teško da će pregovori oko Kosova biti okončani u 2019.

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da sumnja da će 2019. godine biti završeni pregovori i postignut sporazum oko pitanja Kosova i Metohije.

On je za "Blic" rekao da je namera bila da se pregovori okončaju do kraja mandata visoke predstavnice EU Federike Mogereini, koji se završava u poslednjoj trećini 2019. godine, ali da posle svega što se dogodilo i blokade pregovora sumnja da je to moguće i da je gotovo izvesno da ona i neće ubuduće >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << biti pregovarač.

"Više je razloga zašto će teško pregovori biti okončani do kraja godine. Albanci ne odustaju od toga da je dogovor samo ako mi priznamo nezavisnost", rekao je Dačić.

S druge strane, kako je dodao, veliki je uspeh što je vraćena tema na suštinsko rešenje, a ne samo na tehnička pitanja.

"Sada svi oni kojima je nezavisnost bila neupitna otvaraju prostor, kako Amerikanci kažu - relativnom rešenju koje bi uvažilo stavove i jednih i drugih", rekao je Dačić.

On je kazao da se kada je reč o završetku pregovora u godini kada se bira novi Evropski parlament i nova Evropska komisija pa i novi visoki predstavnik za spoljnu politiku EU koji direktno učestvuje u dijalogu, ne može očekivati da će dijalog biti u punoj snazi.

Dačić je kazao da i da se nije odustalo od razgraničenja kao rešenja za Kosovo, ali da ta ideja nije ni razrađivana.

"Na stolu je, ali se o tom modelu ne razgovara. Mi ne odustajemo ni od jedne ideje koja ima potencijal da dovede do kompromisa", naveo je Dačić.

Govoreći o formatu pregovora, on je kazao da ukoliko bude zahteva da se proširi i da učestvuje i Amerika da će Srbija tražiti i da Rusija bude uklljučena. "Ako dođe do dogovora tražićemo da se overi u Savetu bezbednosti, a to znači da i velike sile budu garant sporazuma", dodao je on.

Upitan o protestima protiv vlasti Dačić je kazao da na njih ne obraća naročitu pažnju, jer vidi da nema nasilja i jer nije čuo neke važne zahteve ni ideje.

On je ocenio da je zahtev da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode sa vlasti nerealan i neozbiljan od ljudi koji žele da se ozbiljno bave politikom i ocenio da protestne šetnje u Beogradu imaju svrhu da se prisete nekih davnih dana, kada su svi bili mlađi i borbeniji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.