Dačić: Iskustvo sa Balkana pokazuje da je konflikte moguće prevazići

Izvor: Press, 26.Avg.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Iskustvo sa Balkana pokazuje da je konflikte moguće prevazići

Dačić je, na konferenciji u Salcburgu posvećenoj Prvom svetskom ratu, naglasio je da je za Srbiju Kosovo i Metohija najvažnije bezbednosno pitanje i da je Beograd posvećen dijalogu s Prištinom, kao i sprovođenju svih dogovora iz Briselskog sporazuma, navedeno je u saopštenju MSP.

"Srbija je odlučna da i dalje bude značajan faktor regionalne stabilnosti i pouzdan partner u međunarodnim odnosima", rekao je on, podsetivši na saradnju Srbije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << EU u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, njeno aktivno učešće u programu Partnerstvo za mir, saradnju sa UN i OEBS-om, kao i inicijativama u domenu razoružanja.

Šef srpske diplomatije je, na panel diskusiji pod nazivom "2014: Savremena krizna žarišta" u okviru konferencije "1814, 1914, 2014: Lekcije iz prošlosti, vizija za budućnost", rekao da Srbija preuzima predsedavanje OEBS-u u delikatnom i komplikovanom momentu na evropskom prostoru.



Učešće OEBS-a u rešavanju ukrajinske krize je, prema njegovim rečima, dodatna potvrda relevantnosti same organizacije.

Ministar Dačić je istakao da se svi sporovi u svetu moraju rešavati mirnim putem, u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN.

On je ocenio da bi međunarodni faktori, u skladu sa svojim uticajem na globalnoj sceni, trebalo da daju doprinos smirivanju aktuelnih kriza u Ukrajini, Iraku, Siriji, na Bliskom istoku i da rade na iznalaženju održivih i dugoročnih rešenja.

"Iskustvo Zapadnog Balkana tokom devedesetih godina prošlog veka govori da je konflikte moguće prevazići, o čemu danas svedoči sve bolja saradnja zemalja u regionu", naglasio je Dačić.

On je ponovio da je EU najbolji okvir za sve zemlje regiona, u kome će najlakše ostvariti svoje pojedinačne interese.

"Proces evropskih integracija je istorijski poduhvat koji zahteva velike napore i racionalnost svih aktera, a Srbija je odlučna da u tom procesu istraje", poručio je Dačić.

Cilj juče otvorene dvodnevne konferencije u Salcburgu jeste neformalna razmena mišljenja lidera i eksperata iz različitih oblasti društvenog života.

Skup su organizovali ministri inostranih poslova Norveške i Kanade, Globalni seminar Salcburga i Međunarodni institut za mir.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.