Da li će Rumunija priznati tzv. Kosovo?

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 08:43

Da li će Rumunija priznati tzv. Kosovo?

Rumunija, jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ponovila je da njen stav po pitanju Kosova ostaje principijelan i nepromenjliv.

Kao i da podržava rešenje pitanja statusa zasnovano na saglasnosti Beograda i Prištine.

"Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova ako se zasniva na saglasnosti obe strane, ako doprinosi regionalnoj stabilnosti i ako bude u skladu sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravom. Uzajamno prihvatljiv sporazum kao rezultat dijaloga uz posredovanje EU pružiće snažan podstrek za dalji razvoj čitavog regiona", navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Rumunije za Kljan Kosova.

Zvanični Bukurešt poziva Prištinu da izgradi sveobuhvatnu platformu koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim i izvodljivim sporazumom između Kosova i Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

"Dijalog uz posredstvo EU i SAD ostaje kamen temeljac procesa normalizacije između Beograda i Prištine. Podstičemo Prištinu da nastavi sa izgradnjom sveobuhvatne, realne i koherentne platforme, koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim sporazumom koji je izvodljiv i primenljiv u skladu sa međunarodnim pravom", stav je Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Bukurešt "deli razumevanje složenih problema" sa kojima se suočavaju obe strane, ali "pomirenje je jedini put napred", navodi se u odgovoru rumunskog MSP Kljanu Kosova i ističe da je dogovor moguć samo ako bude volje sa obe strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stav Rumunije prema Kosovu principijalan i nepromenjen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2021

Rumunija, jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ponovila je da njen stav po pitanju Kosova ostaje principijelan i nepromenljiv i da podržava rešenje pitanja statusa zasnovano na saglasnosti Beograda i Prištine..."Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.